Mikelanđelovu skulpturu restauriraju na očigled posetilaca muzeja
Foto: Printscreen

klasična umetnost

Mikelanđelovu skulpturu restauriraju na očigled posetilaca muzeja

Neuobičajeni postupak jednog italijanskog muzeja

Objavljeno: 16:18h

U muzeju Opera Del Uomo u Firenci restaurira se Mikelanđelova mermerna skulptura Pieta (Skidanje Hrista sa krsta). Radovi na skulpturi potrajaće do leta 2020. Restauratori će svoj posao obavljati na očigled publike, piše The Art Newspaper.

foto: Printscreen

Restauratori će raditi na sceni načinjenoj u okruženju eksponata. Posetioci će moći da nadgledaju proces. Stručnjaci će očistiti mermernu površinu umetničkog dela od prljavštine, ali će ostaviti nedirnutu rđu i patinu koji su se vremenom nataložili na skulpturi.

Pieta je grupa skulptura koja prikazuje Isusa Hrista koga drži u krilu Djeva Marija sa Marijom Magdalenom i starim Nikodimom. Poslednji, po mišljenju stručnjaka, liči na samog vajara. Mikelanđelo je radio na ovom delu od 1547 do 1555 godine, ali je ono svejedno ostalo nedovršeno. Veliki umetnik bio je razočaran tehnikom i kvalitetom mermera i uništio je neke delove ostvarenja.

foto: Printscreen

Umetničko delo je iz fragmenata sastavio Mikelanđelov sluga, posle čega je prodato. Nekoliko puta je prelazilo iz ruke u ruku, dok ga nije kupio muzej Opera Del Duomo 1981.

A šta se dešava sa Mikelanđelovim monumentalnim skulpturama koje su ostavljene da propadaju na otvorenom u dvorištu beogradskog Fakulteta likovne umetnosti na Senjaku? Da li će one biti restaurirane ili barem preseljene u neki muzej?

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.