Crteži Mrđana Bajića u galeriji Rima
Foto: Printscreen

izložba

Crteži Mrđana Bajića u galeriji Rima

Galerija Rima (Kragujevac/Beograd) u svom kragujevačkom prostoru od 14. novembra ugostiće izložbu crteža Mrđana Bajića

Objavljeno: 11:19h

Galerija Rima u Kragujevcu predstavlja od 14. novembra izložbu recentnog opusa crteža beogradskog vajara Mrđana Bajića, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

To je treće Bajićevo predstavljanje u kragujevačkoj galeriji Rima, koja je ranije predstavila njegove crteže i skulptotekture, kao i veliku print-instalaciju na platou ispred galerijskog prostora.

Treća izložba Bajića u Galeriji Rima predstavlja nedavno nastale crteže velikog formata u kojima se okreće elementarnim crtačkim praksama, kroz koje promišlja aktuelno i trusno stanje civilizacijskog trenutka savremenosti.

Publika će moći da vidi i 3D model, proces nastajanja i skulpturu malih dimenzija From There to Here (Odande dovde). Monumentalnu skulpturu, osmišljenu sa britanskim umetnikom Ričardom Dikonom, kao deo saradnje na višegodišnjem projektu “Most na Kalemegdanu”, odnedavno je moguće videti u javnom prostoru, integralno uklopljenu u pasarelu koja spaja Kalemegdan sa priobaljem reke Save.

Izložba crteža u Galeriji Rima, osim što označava unutrašnju promenu pristupa i funkcije crteža u umetničkoj praksi Bajića, na nivou značenja targetira stanja savremenog globalnog trenutka u kojem su nataloženi, oživljeni po potrebi i zaboravljeni svedoci prošlosti.

Mrđan Bajić, BRING ME BACK, 2017, ugalj, olovka, pigmenti, akrilne boje i kolaž, 170x125cm
Mrđan Bajić, BRING ME BACK, 2017, ugalj, olovka, pigmenti, akrilne boje i kolaž, 170x125cmfoto: Printscreen

Prema navodima autorke teksta u izložbenom katalogu, istoričarke umetnosti Marije Stanković, izložbu Bajićevih crteža u Galeriji Rima “možemo interpretirati kao gradaciju mikro i makro društvenih situacija u kojima je moguće otkriti sukobe, agresiju, fragmentarnost, nestabilnost i semantičku složenost ličnog, nacionalnog, umetničkog i kultunog nasleđa”.

Mrđan Bajić, CRVENO ILI CRNO, crtež, 2017, ugalj, olovka, pigmenti, akrilne boje i kolaž, 170x125 cm
Mrđan Bajić, CRVENO ILI CRNO, crtež, 2017, ugalj, olovka, pigmenti, akrilne boje i kolaž, 170x125 cmfoto: Printscreen

“Kroz cirkularno i umreženo baratanje elementima, simbolima i predstavama lične i/ili kolektivne memorije uz paralelno preispitivanje pamćenja svetske baštine, Mrđan Bajić se u svojim crtežima služi naizgled jasnim i čitljivim obrisima predmeta (Miki Mausom, Partenonom, londonskim dabl-dekerom, Gorgonom…) postavljenim u destabilišuće prostorne odnose, kako bi zapravo destabilisao pogled posmatrača i pokrenuo ga na razmišljanje i sumnju u sliku sveta koja se iznova konstruiše pred nama”, navela je Marija Stanković. Izložba u Galeriji Rima biće otvorena do 20. decembra.

Mrđan Bajić, I LIKE AMERICA AND AMERICA LIKES ME, 2017, ugalj, olovka, pigmenti, 170x125 cm
Mrđan Bajić, I LIKE AMERICA AND AMERICA LIKES ME, 2017, ugalj, olovka, pigmenti, 170x125 cmfoto: Printscreen

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.