Gran pri 50. Zlatnog pera iranskoj umetnici Nušin Sadegijan
Foto: Promo

Ilustracija

Gran pri 50. Zlatnog pera iranskoj umetnici Nušin Sadegijan

Izložba Zlatno pero Beograda – Međunarodno bijenale ilustracije predstavlja jednu od najobimnijih i najstarijih izložbi ULUPUDS-a, a prvi put je održana 1959. godine. Od 90-ih je međunarodnog karaktera

Objavljeno:

Velika nagrada jubilarnog, 50. Zlatnog pera Beograda – 15. Međunarodnog bijenala ilustracije dodeljena je iranskoj umetnici Nušin Sadegijan (Nooshin Sadeghian) na otvaranju te tradicionalne manifestacije Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) 7. novembra u Konaku kneginje Ljubice.

Nušin Sadagian
Nušin Sadagianfoto: Promo

Tri nagrade dodeljene su Milivoju Ćeranu iz Hrvatske, Samanehu Salavatiju iz Irana i Dragani Kuprešanin iz Srbije, a plakete Vaclavu Šlajću iz Češke i Vuku Popadiću i Maji Veselinović iz Srbije.

Pohvale žirija dobili su: Anđela Janković, Relja Pajić, Marina Veselinović iz Srbije, Kiki Ljung iz Španije i Ana Zavadlav iz Slovenije.

Milivoj Ćeran, Niflheim and Hel
Milivoj Ćeran, Niflheim and Helfoto: Promo

Jubilarnu manifestaciju svečano je otvorio Alesandro Gotardo iz Milana - specijalni gost i član međunarodnog žirija, koji se predstavlja i izložbom u Muzeju primenjene umetnosti, otvorenom od 8. do 20. novembra u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu.

Uz Gotarda, u žiriju za nagrade bili su i Jerko Denegri i Rastko Ćirić.

Alesandro Gotardo
Alesandro Gotardofoto: Promo

Na otvaranju 50. Zlatnog pera govorili su i predsednica Upravnog odbora ULUPUDS-a Lidija Jovanović, zamenik predsednika Saveta 50. Zlatnog pera Beograda David Vartabedijan i kustoskinja izložbe Iva Leković.

Glavni program 50. Zlatnog pera u Konaku kneginje obuhvata radove domaćih i inostranih učesnika i trajaće do 26. novembra, a obuhvata ilustracije namenjene knjigama, časopisima, novinama, bibliofilskim izdanjima, autorskom stripu, crtanim i animiranim filmovima, elektronskim medijima, kao i ekslibris.

Među učesnicima su ilustratori iz Bosne i Hercegovine, Češke, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Irana, Italije, Holandije, Slovenije, Španije, Nemačke i Srbije, a po brojnosti se ističu iranski.

U Konaku su predstavljeni i radovi Miodraga Vartabedijana – Varte (1933-2009), u znak sećanja na tog umetnika, dobitnika nagrade Zlatnog pera.

U Galeriji RTS-a 14. novembra biće otvorena izložba “Spodobe i leševi, veštice i vampiri” Ivice Stevanovića, dobitnika Velike nagrade 49. Zlatnog pera Beograda, dok će 12. novembra u galeriji-knjižari Book&Art biti otvorena izložba “Fantasy” Emira i Edina Durmiševića, dobitnika nagrada izdavačkih kuća “Pčelica” i “Kreativni centar”.

Izložba Zlatno pero Beograda – Međunarodno bijenale ilustracije predstavlja jednu od najobimnijih i najstarijih izložbi ULUPUDS-a, a prvi put je održana 1959. godine. Od 90-ih je međunarodnog karaktera.

Prema količini radova i koncepciji programa, predstavlja jedinstvenu smotru stvaralaštva u oblasti ilustracije Srbiji i u regionu.

Savet 50. Zlatnog pera čine Dobrosav Bob Živković, Slobodan Jovanović, David Vartabedijan, Danijela Paracki, Vladimir Vesović, Dragana Palavestra, Iva Ćirić i Milica Golubović.

(Espreso.co.rs/SEEcult.org)

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.