Ko je Banksy? Petorica osumnjičenih u jednoj od najvećih misterija današnje umetnosti
Foto: Printscreen

Street art

Ko je Banksy? Petorica osumnjičenih u jednoj od najvećih misterija današnje umetnosti

Ko je čovek ispod kapuljače? Da li je to uopšte čovek? Da li je njegova umetnička produkcija uopšte rad jedne osobe ili više njih?

Objavljeno: 13:53h

Evo ko su najsumnjiviji kandidati.

foto: Printscreen

Robert Del Naja

Ključni osumnjičeni dugo vremena je bio Robert Del Naja, poznat i kao 3D, osnivač trip hop benda Massive Attack.

Banksyjeva ulična umetnost najpre se pojavila u Bristolu, odakle Del Naja potiče, a karijeru je započeo kao slobodni grafiti umetnik u okviru DryBreadZ Crew pre nego što se priključio timu The Wild Bunch ranih devedesetih.

Del Naja je ponekada dizajnirao omote albuma Massive Attack, uključujući i omot za album Heligoland (2010), uključujući i matricu (stencil) srodnu Banksyjevom prepoznatljivom stilu.

I Banksy i Del Naja govorili su o međusobnim sličnostima i izjavili su da su prijatelji, pa stoga i dve različite osobe.

Muzičar se pojavljuje u Banksyjevom mokumentarcu "Izlaz kroz prodavnicu poklona" (Exit Through the Gift Shop, 2010) i tvrdi da je primetio umetnika na svojim koncertima.

Zauzvrat, Banksy je imenovan kao autor uvoda Del Najines knjige "3D" i "Umetnost Massive Attacka" (Art of Massive Attack, 2015), što je gest koji bi mogao biti namenjen da navede obožavaoce na pogrešan trag.

Robin Gunningham

Još jedan mogući kandidat je bristolski umetnik Robin Gunningham.

Kriminolozi londonskog univerziteta Queen Mary primenili su proces poznat pod imenom “geografsko profiliranje” da uđu u trag Banksyju 2016, upoređujući lokacije 140 radova sa nekolicinom adresa za koje se zna da imaju veze sa gospodinom Gunninghamom.

foto: Printscreen

“Bio bih iznenađen ako to ne bi bio on, čak i bez naše analize, ali zanimljivo je da ova analiza pruža i dodatne dokaze za našu tezu,” rekao je Steve Le Comber, koautor izveštaja o ovom projektu u intervjuu za BBC.

“Ubrzo je postalo očigledno da postoji samo jedan ozbiljan osumnjičeni, a svi znamo ko je to. Ako guglujete Banksyja i Gunninghama, dobijate negde oko 43,500 pogodaka.”

Teorija o Gunninghamuponovo je nakratko iznova lansirana kada je nadzornik parkinga u Banksyjevom tematskom parku “Dismaland” u Veston-super-Mejru (Weston-super-Mare, primorski gradić u Bristolskom zalivu) greškom prepoznat kao on 2015 godine.

To je zapravo bio samo neko ko liči na njega.

Thierry Guetta

Nesrećni francuski grafiti umetnik pojavljuje se u filmu Exit Through the Gift Shop, pokušavajući da postane slavan kao “Mr Brainwash”.

Prema toj teoriji, gospodin Guetta je samo folirao da je mediokritet na filmu dok je zapravo to umetnik lično.

To je malo verovatno, ali je bez sumnje upravo vrsta prevare koja bi se potpuno uklopila u Banksyjev smisao za humor.

foto: Printscreen

Drugi osumnjičeni i druge teorije

Anti-Graffiti jedinica u Liverpulu optužila je lokalnog uličnog umetnika Paula Hornera u oktobru 2014 i njujorškog slikara sprejem Richarda Pfeiffera da su viđeni ispred murala koji je zaista načinio Banksy u martu 2015 i optužili su ih da su oni Banksy.

Novinar Craig Williams je u međuvremenu sugerisao da je Banksy zapravo kolektiv umetnika koji su u asocijaciji sa Massive Attackom mnogo pre nego jedna osoba, ukazujući na iznenadno pojavljivanje Banksyjevih murala gde god Massive Attack nastupa i nalazeći mnogobrojna poklapanja.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.