Izložba crteža Vladimira Lalića Kohezivna stanja
Foto: Promo

izložba

Izložba crteža Vladimira Lalića Kohezivna stanja

Polazeći od sopstvenog iskustva suočavanja sa izazovima svakodnevice, te agresivnim okruženjem i složenim protivurečnostima savremenog društva, Lalić nastoji da umetničkom obradom sopstvenog duševnog stanja dosegne do šireg društvenog bića

Objavljeno: 14:42h

Izložba “Adhesive states” (Kohezivna stanja) Vladimira Lalića, koji godinama unazad beleži i analizira duševna stanja pojedinca i društva, biće otvorena od 1. do 13. novembra u galeriji O3one, a predstavlja fragmentarni prikaz umetnikovog crtačkog dnevnika.

Polazeći od sopstvenog iskustva suočavanja sa izazovima svakodnevice, te agresivnim okruženjem i složenim protivurečnostima savremenog društva, Lalić nastoji da umetničkom obradom sopstvenog duševnog stanja dosegne do šireg društvenog bića.

Stanje urgentnosti, 107x79 cm, ugalj, grafit, akril na papiru, 2019.
Stanje urgentnosti, 107x79 cm, ugalj, grafit, akril na papiru, 2019.foto: Promo

Aktuelnom serijom malih i srednjih formata, kojih je na izložbi oko 40, Lalić razvija svoju utemeljenu poetiku i interesovanje za egzistencijalističku patnju čoveka i društva, ali unosi i značajnu novinu. Dok je ranije koristio digitalne medije kako bi uhvatio trenutak, te spontano i automatski stvarao prizore koje bi kasnije slikarskim i crtačkim postupkom uobličio u završeno delo, sada tu spontanost postiže kolažiranjem fragmenata iz sopstvene arhive crteža.

Prema rečima Lalića, pročišćene, linearne crteže malih formata je “krenuo da kasapi, usled njihovog namnožavanja”.

“Želeo sam da ih oslobodim, i da slobodno putuju po crtanim enterijerima, apstrakovanim površima ili pak belom ništavilu papira. Ni crteži koji su bili već izlagani u Parizu i Njujorku nisu pošteđeni. Verujem da crtež mora da ima svoj život, kao i svoje promenljive faze. Ova izložba se bavi onoj formi crteža koja predstavlja najiskreniji zapis, poput dnevnika. Tu sam ogoljen i publika može da pročita razne stvari koje se dešavaju u mom životu, kroz moju ličnu mitologiju, čitane kroz simbole”, naveo je Lalić.

Kolaz II, 17x25 cm, 2019.
Kolaz II, 17x25 cm, 2019.foto: Promo

Prema navodima Miodraga Ninića u katalogu, Lalić “izvanrednim crtežom i prepoznatljivim motivom ljudskih likova, preobraženih agonijom egzistencije”, izražava “patnju i frustraciju savremenog čoveka i društva u celini, ali i istovremeno traga za mogućim njenim razrešenjem i čovekovim oslobođenjem”.

“Prefinjene linearne sheme Lalićevih crteža poput seizmografa beleže životno iskustvo, prenoseći u umetničkom mediju istančani svet ljudskog uma u kojem se odrazi stvarnosti komešaju u fantastičnoj nadrealističkoj drami. Veliki opus skica, krokija i gotovih dela, Lalić sada kroji i spaja, postavlja u ambijente ili nagoveštaje prostora ili enterijera, te stvara gotovo barokne grupe u naponu akcije i agonije ili pak intimističke prizore usamljeničkog bitisanja u odmoru ili kontemplaciji”, naveo je Ninić, dodajući da Lalićevi likovi, smešteni u prostoru i dovedeni u međusobne odnose, sve više govore o svom i našem bivstvovanju i sve više komuniciraju sa nama u nastojanju da nam pomognu da i sami nađemo mir.

Rođen 1983. godine u Beogradu, Lalić je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 2008, a 2010. završio je specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za grafiku. Od 2008. do 2012. radio je kao demonstrator na FPU na odseku za grafiku.

Imao je 25 samostalnih izložbi i učestvovao na više od 60 grupnih internacionalnih izložbi (Njujork, Singapur, Pariz, Trst...). Dobitnik je tromesečnog rezidencijalnog boravka u Cité internationale des arts u Parizu (2013), kao i rezidencijalnog boravka ''Tropical lab'' u Singapuru. Takođe, dobitnik je osam nagrada za vizuelno stvaralaštvo, među kojima su i Prix Paul Louis Weller Akademije lepih umetnosti u Parizu (2017), kao i nagrada na 48. Hercegnovskom zimskom salonu (2015) i prva nagrada za crtež Fonda “Vladimir Veličković” 2013.

Negovi radovi nalaze se u privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Lalić se ne bavi samo likovnom umetnošću, budući da je pohađao i Muzičku školu Stanković, odsek solo pevanje (tenor), a već četiri godine je član hora Viva Vox. Takođe, nastupa kao solista u postavci opere “Ljubavni napitak”, kao i u mjuziklima “Rebeka” i “Jadnici” u Madlenianumu. Od 2000. godine do danas nastupao je na više od 300 koncerata sa autorskim bendovima, a već deset godina je i frontmen i idejni tvorac benda Organised Chaos.

Izložba “Adhesive states” u galeriji O3one je prodajnog karaktera, a otvorena je do 13. novembra.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.