DELA SAVE ŠUMANOVIĆA U TOP PET IZLOŽBI U PARIZU: Uspeh Galerije Matice srpske primetio i Vog!
"Pijana lađa" Šumanovića, Foto: Wikipedia

tajna pod kupolom

DELA SAVE ŠUMANOVIĆA U TOP PET IZLOŽBI U PARIZU: Uspeh Galerije Matice srpske primetio i Vog!

Više od 2.500 posetilaca imalo je priliku da upozna deo opusa Save Šumanovića

Objavljeno:

Najprestižniji svetski modni časopis "Vog" u svom francuskom izdanju uvrstio je izložbu "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" Galerije Matice srpske, koja je održana od 17. maja do 31. avgusta u Kulturnom centru Srbije u Parizu, među pet najboljih izložbi u Parizu tokom jula meseca.

Više od 2.500 posetilaca imalo je priliku da upozna deo opusa Save Šumanovića, koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu "La Coupole" na Monparnasu 1927. godine.

Pored pripremnih skica za stub sa predstavama četiri ženske figure, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi su bile prikazane i istorijske fotografije restorana La Coupole, iz tridesetih godina 20. veka, replika stupca i izbor slika Save Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Sastavni deo izložbe je i film "Četiri karijatide" Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu.

Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u La Coupole, ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji.

Film teži da ukrštanjem prikaza ambijenata Pariza i Šida, kao i likovnih dela Save Šumanovića nastalih u ove dve sredine, predstavi slikarev dvojezični umetnički svet i upotpuni naša saznanja o njegovom delu, dok muzika za film, kompozitorke Aleksandre Vrebalov, doprinosi punijem doživljaju Šumanovićevog sveukupnog stvaralaštva.

Autorka izložbe je dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.