Prostorna instalacija NIKOLE RADOSAVLJEVIĆA na festivalu REKONSTRUKCIJA
Rad Nikole Radosavljevića, Foto: Nikola Radosavljević

najava

Prostorna instalacija NIKOLE RADOSAVLJEVIĆA na festivalu REKONSTRUKCIJA

Pomenuta instalacija biće postavljena u Pančićevom parku na Dorćolu

Objavljeno:

U okviru Festivala umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“, Nikola Radosavljević, višestruko nagrađivani mladi vizuelni umetnik, realizovaće prostornu književnu instalaciju. Ona će obuhvatiti neobjavljene poetske radove Ivana Ergića, odabrane pesme Marka Tomaša i Maje Solar, kao i prozne minijature Bekima Sejranovića, koje je pisac osmislio upravo za potrebe festivala.

Posle nedavno otvorene samostalne izložbe u galeriji „Reflektor“ u Užicu, Nikola Radosavljević nastavlja svoje istraživanje u polju vizuelne umetnosti, koje ovoga puta izmešta u javni prostor. Pomenuta instalacija biće postavljena u Pančićevom parku na Dorćolu, a svi zainteresovani sugrađani i sugrađanke moći će da je pogledaju tokom vikenda 7. i 8. septembra između 12 i 20 časova u okviru programa Festivala umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“.

Nikola Radosavljević je rođen 1991. u Užicu, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje grafika i knjiga u klasi redovne profesorke Gordane Petrović, 2014. godine. Master studije završio je na istom fakultetu, grafički odsek, oblast likovne grafike. Trenutno je student doktorskih studija Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjenih umetnosti i dizajna. Radi kao saradnik-demonstrator u nastavi na predmetu Grafika, FPU, Beograd.

Dobitnik je 18 nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike, a učestvovao je na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Holandija, Nemačka, Kina, Švajcarska, Rusija, Bugarska, Makedonija, Mađarska, SAD, Indija, Grčka…). Do sada je izveo 28 samostalnih izložbi po konkursu i pozivu (Beograd, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Kotor, Kraljevo, Kikinda…).

Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“ se ove godine održava po drugi put u javnim prostorima na Dorćolu, kao i u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“, Pančićevom parku i UK „Stari grad“ od 6. do 8. septembra pod sloganom koji poziva na zajedničko delovanje – „Ajmo napolje“.

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala u uzbudljivoj zgradi nekadašnje „Beobanke“, umetnički sadržaji „izlaze“ u javne prostore, a ideja organizatorki i organizatora je da umetnost uvedu u svakodnevni život kroz: murale i druge likovne intervencije, instalacije u prostoru, izložbe ulične fotografije, umetničke radove za „udomljavanje“, debatni program, umetnički market, radionice, muzički program, kao i ulične igre iz detinjstva.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #7: Daniel Kovač (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.