NOMADSKI LETNJI PROGRAM #3: Otvaranje izložbe Vladimira Veljaševića
Preko ulice, kombinovani materijali, Foto: Vladimir Veljašević

najava

NOMADSKI LETNJI PROGRAM #3: Otvaranje izložbe Vladimira Veljaševića

Izložba će biti otvorena do 30.avgusta 2019.

Objavljeno: 22.08.2019. 11:32h

U okviru Nomadskog letnjeg programa #3, nakon izložbe “Dodirivaćeš ono što sam ja dodirivao” Ane Vujović, u Galeriji Doma omladine Beograda 23. avgusta u 19 časova biće otvorena nova postavka, izložba “Najbolji deo dana” Vladimira Veljaševića.

Treći Nomadski letnji program, pored ostalih posetilaca, uključuje i osobe oštećenog vida. Taktili, reljefi, audio/svetlosne instalacije i Brajevo pismo potvrđuju da umetnost ne reprodukuje vidljivo, već čini vidljivim. Dve izložbe u okviru Nomadskog letnjeg programa su prostori između čitanja, gledanja, dodirivanja i slušanja. (P)osetioci višečulne prikaze paradoksalno ne mogu doživeti nikako sem ujedinjenjem iskustava osoba koje vide i koje ne.

Tokom trajanja obe postavke planirana su stručna vođenja koja će obavljati kustos, umetnici i članovi Saveza slepih Srbije.

Posle tamnog futurističkog mizanscena Ane Vujović, Vladimirova postavka nas izvodi na brisani prostor svetlosti dana, u sred zaglušujuće tišine magičnog sata-neposredno posle izlaska i pre zalaska sunca, kada je svetlost mekša i crvenija, a senke najizduženije. Kontemplativni aspekt napuštenih pejzaža naglašen je kombinacijom western ikonografije i japanskog načina kadriranja. Senzibilnosti istoka i zapada spakovane su unutar strip estetike.

Pred nama su prizori iz neobjavljenog autorskog stripa rađenog kao deo Vladimirovog doktorsko-umetničkog projekta. Matrice prvenstveno zamišljene kao osnove za blindruk/reljefnu štampu se ovde osamostaljuju. Klišei postaju samodovoljni minimalistički taktili monumentalnih razmera.

Narativ je u drugom planu. Smešten je na uglu između strip prostora i strip vremena. Taj ugao je širok kao dokolica. Tu stojimo. Družimo se. Ćoškarimo.

Izložba će biti otvorena do 30.avgusta 2019.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #7: Daniel Kovač (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media