PRIVATNA VREDNOST: Izložba mladih srpskih umetnika i umetnica u rezidenciji ambasadora ŠVAJCARSKE
Tamara Spalajković, Foto: Marija Konjikušić

talenti

PRIVATNA VREDNOST: Izložba mladih srpskih umetnika i umetnica u rezidenciji ambasadora ŠVAJCARSKE

Pobednica konkursa je Tamara Spalajković (1996), koja je dobila i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 evra od ambasade

Objavljeno: 12.07.2019. 11:19h

U rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu se do 27. jula može pogledati izložba radova šestoro umetnika i umetnica iz Srbije, koji pripadaju najmlađoj generaciji. Reč je o finalistima konkursa „Privatna vrednost“, koji je ambasada Švajcarske raspisala po drugi put kako bi nastavila da podstiče stvaralaštvo ovdašnjih mladih autora i autorki.

Pobednica konkursa je Tamara Spalajković (1996), koja je dobila i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 evra od ambasade, kao podršku za dalji rad, a pored nje, prema oceni stručnog žirija u sastavu: Maja Kolarić, Mišela Blanuša i Jan Egster, na ovogodišnju temu „Lično angažovanje“, najbolje su odgovorili još petorica finalista: Luka Cvetković (1995), Dejan Ivanović (1993), Jovan Matić (1996), Aleksandar Rakezić (1995) i Lazar Zagrađanin (1995).

Aleksandar Rakezić
Aleksandar Rakezić foto: Marija Konjikušić

Izložba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i video radove šestoro finalista istoimenog konkursa koji su izloženi u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30, Senjak). Izložba je za javnost otvorena do 27. jula 2019. dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom između 16 i 18 sati. Kontakt osoba za zakazivanje posete je Mirjana Lafata, a potrebno je najaviti se telefonom +381 11 3065 818 ili imejlom mirjana.lafata@eda.admin.ch.

Na konkurs „Privatna vrednost“ ove godine je stiglo 163 prijave, a pravo učešća imali su umetnici i umetnice rođeni 1993. godine i kasnije, sa stalnim boravkom na teritoriji Republike Srbije od najmanje tri godine.

Ambasador, žiri i finalisti
Ambasador, žiri i finalisti foto: Marija Konjikušić

„Izložba ’Privatna vrednost’ polazi od ideje da prikaže recentnu umetničku praksu i razmotri kontekste unutar kojih mladi umetnici, koji tek stupaju na umetničku scenu, deluju danas i ovde. Zamišljena kao prostor bez oštrih rubova, izložba usmerava pogled posmatrača na aktuelna društvena stanja i zbivanja, na estetske i konceptualne pretpostavke ali pre svega na motivaciju mladih umetnika i njihovu reakciju na postojeće društveno stanje i okolnosti. Sačinjena od pojedinačnih priča umetnika, njihovih političkih, kulturnih, ekonomskih i ličnih doživljaja čini ovu izložbu poljem individualnih iskustava i specifičnu tačku emancipacije“, ističu članovi žirija.

„Srbija ima kulturnu zaostavštinu koja ne samo što mora biti očuvana, već i podstaknuta na dalji razvoj. Veliko mi je zadovoljstvo što Švajcarska može da pruži makar mali doprinos predstavljajući mlade talente u rezidenciji ambasade.

Luka Cvetković
Luka Cvetković foto: Marija Konjikušić

Srbija budućnosti pripada mladima ove zemlje bilo da su oni umetnici ili pripadnici bilo koje druge profesije. S obzirom da spada u četiri najveća bilateralna donatora Srbije, Švajcarska je spremna da i dalje ’ulaže’ u ovdašnji ljudski kapital sutrašnjice“, izjavio je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, povodom otvaranja izložbe „Privatna vrednost“.

Svih šestoro finalista dobili su novčanu potporu od Ambasade Švajcarske u Srbiji u iznosu od 500 evra za pripremu radova koji su izloženi u rezidenciji.

 

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media