Restauracija Rembrantove NOĆNE STRAŽE otvorena za javnost
Restauracija uživo, Foto: Profimedia

transparentno

Restauracija Rembrantove NOĆNE STRAŽE otvorena za javnost

Slika je visoka skoro četiri metra i široka 4.5 metara te teška čak 337 kilograma

Objavljeno:

Državni muzej u Amsterdamu je započeo najveću restauraciju Rembrantove čuvene slike "Noćna straža" te je pozvao ljude da restauraciju gledaju uživo, piše BBC.

Remek-delo nastalo 1642. godine postavljeno je u posebno dizajniranu staklenu komoru, tako da se i dalje može gledati dok se restaurira. Radovi na restauraciji se emituju i online. Proslavljena slika je poslednji put obnovljena pre više od 40 godina nakon što je oštećena nožem.

Restauracija iza stakla
Restauracija iza stakla foto: Profimedia

"Noćna straža" se smatra najambicioznijim Rembrantovim radom. Nju je naručio gradonačelnik i vođa građanske straže iz Amsterdama Frans Banink Koku koji je želeo grupni portret svojih jedinica. Slika je visoka skoro četiri metra i široka 4.5 metara te teška čak 337 kilograma. Osim što je poznata po svojoj veličini, slika je cenjena zbog upotrebe dramskog osvetljenja i pokreta.

Ovo umetničko delo je takođe oštećeno nožem 1911. godine i poprskano hemikalijom 1990. godine, ali je u oba slučaja došlo samo do manjih oštećenja koja je bilo relativno lako popraviti. Generalni direktor navedenog muzeja Tako Dibits izjavio je da su odlučili omogućiti javnosti da pogleda restauraciju pod nazivom "Operacija Noćna straža", jer slika "pripada svima nama". "Više od dva i po miliona ljudi dolazi i vidi je svake godine. Ona pripada svima koji žive u Holandiji i svetu. Smatrali smo da javnost ima pravo da vidi šta se događa s tom slikom", rekao je Dibits u ponedeljak.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.