ART BRANČ: Tijana Todorović o REJVU u Kulturnom centru Beograda
Tijana Todorović, Foto: Promo

bunt i aktivizam

ART BRANČ: Tijana Todorović o REJVU u Kulturnom centru Beograda

Tokom tih 90-ih generacija kojoj Tijana T. pripada pokrenula je svoju paralelnu kulturu koja je nastala iz istinskog bunta

Objavljeno: 17.06.2019. 14:37h
  • 25

U četvrtak 20. juna u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, sa početkom u 12.00 časova održaće se junski Art branč REJV KULTURA I PLESNI AKTIVIZAM, a specijalna gošća biće Tijana Todorović.

Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kafu i kolače, jednog petka u mesecu, tačno u podne. Pozvani gost, gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže na temu o kojoj će se u sledećih 45 minuta voditi razgovor između publike i govornika. Kao pripremu za razmišljanje pred junski Art branč, Tijana Todorović nam najavljuje temu: REJV KULTURA I PLESNI AKTIVIZAM.

 

Odrastanje u Srbiji 90-ih donelo je niz ličnih traumatičnih iskustava usled kolapsa kulture, društva i države. Ipak, tokom tih 90-ih generacija kojoj pripadam pokrenula je svoju paralelnu kulturu koja je nastala iz istinskog bunta prema celokupnoj stvarnosti kao i potrebe da se kroz telo, pokret i ples "očistimo" i iscelimo od mraka svakodnevice. To je bila tehno i rejv kultura koja se gajila noću u mraku hangara i klubova.

Nama, savremenicima ovog procesa, društveni angažman i aktivizam su podrazumevajući faktori elektronske muzičke scene i noćnih izlazaka uopšte. Mi znamo da je ples moćno sredstvo komunikacije i transformacije i da kolektivno telo koje se formira uz hipnotičke, tribalne ritmove elektronske plesne muzike vrlo lako može postati i političko telo. Kroz celu istoriju takozvane "dance" kulture ponavlja se isti motiv. U vreme kolektivne krize plesni podijum postaje intenzivniji, zanimljiviji, progresivniji. Potreba za blizinom i toplinom drugog bića u tim trenucima jača i o tome svedoče svi istorijski bitni pokreti u okviru ove scene. Detroit, Mančester, Čikago, Berlin, a tu negde i Beograd.

 

O ovoj temi, a posebno o slučaju Srbije u kojoj je rejv doprineo promeni političkog sistema, puno se priča i piše u globalnim akademskim i intelektualnim krugovima. Tema je ponovo aktuelna u Gruziji, Palestini i Brazilu gde se ovih dana pleše protiv političke i društvene opresije. Domaći umetnik i kustos Bogomir Doringer iscrpno istrašuje fenomen političkog plesa i skovao je potpuno novi izraz u teoriji plesa "the dance of urgency" - teško prevodiv na srpski jezik. Ova vrsta "plesnog aktivizma" trenutno je sveprisutna i u zemljama zapadne Evrope. Elektronska muzička scena je mesto žustrog diskutovanja i borbe za prava i osnaživanje žena, svih pripadnika LGBT zajednice, povod za anti-fašističke demonstracije, podizanje svesti o diskriminaciji izbeglica itd. Tokom kratkog Art Branč okupljanja pokušaćemo da približimo zašto izlazak u klub nije nužno površni izvor zabave.

Specijalni gosti su Edin Omanović, Drugstore Beograd i Slobodan Brkić, DJ i ekonomski ekspert.

Ulaz je slobodan.

BONUS VIDEO: ANA VUČKOVIĆ DENČIĆ: Svet Jugoslavije je izgubljen i nepovratno u prošlosti (VIDEO)

(Espreso.rs)

 

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media