OTVARANJE IZLOŽBE ANĐELE RADIVOJEVIĆ: The Redbox Likes Me
Promo - najava, Foto: Promo

najava

OTVARANJE IZLOŽBE ANĐELE RADIVOJEVIĆ: The Redbox Likes Me

Ponedeljak, 10. jun od 20h u Kulturnom centru Grad

Objavljeno:

Ponedeljak 10, jun od 20 časova rezervisan je za otvaranje još jedne izložbe iz godišnjeg izlagačkog programa Gradske galerije. U pitanju je postavka slika i kolorisanih crteža mlade umetnice Anđele Radivojević pod naslovom The Redbox Likes Me.

Radivojević je sveža diplomka slikarskog departmana Fakulteta likovnih umetnosti, a tokom 2017. godine boravila je na razmeni u Kini, na Xi’an Academy of Fine Arts. Nakon jednog semestra pozvana da svoj boravak produži, usmerila se na izučavanje tradicionalnih slikarskih tehnika u Kini poput crteža na pirinčanom papiru, koji će biti zastupljeni i na postavci koju prikazuje publici Kulturnog centra Grad.

Kroz seriju crteža i slika crvena boja provlači se ne samo kao formalni element, već ona nosi skup simbola kojim autorka beleži svoja istraživanja u domenu međuljudskih odnosa i emocija millenials generacije, dakle mladih ljudi kojima i sama pripada. Polazeći od stava da ne možemo pobeći od sopstvenih emocija, Radivojević zaključuje da ih milenialsi najčešće potiskuju, uz prevashodno negativne posledice. Redbox kao lajt motiv na delima prikazuje svojevrsnu kategoriju koja sadržava te emocije, misteriozno izmešane u kompleksan odnos koji se može naći u emocionalnom kartonu pojedinca. Stoga Redbox dobija sopstveni identitet i nadvladava ljudskim figurama na slikama i crtežima. Ona menja svoje nijanse i intenzitete kao što to čini osoba upravljajući svojim emocijama, sa manje ili više uspeha.

Radivojević u stejtmentu iznosi jednačinu po kojoj komponuje ovaj segment svog stvaralaštva: Crvena = Emocije = Čovek. Ovakvom relacijom njeno stvaralaštvo zapravo treba da ohrabri na uspešno upravljanje emocijama koje počinje njihovim ispoljavanjem jer su emocije neodvojivi deo ličnosti svakog pojedinca i potrebno je ispoljiti ih.

Dela u postavci svakako pozivaju publiku na razmišljanje, a snaga crvene boje treba da na neki način dodirne posmatrača i rasplamsa potisnute emocije, makar u onim estetskim kategorijama, ako ne i samim psihološkim uticajem ove snažne boje. Redbox varira od slike do slike i zahteva od posmatrača da detektuje situaciju i obradi prema sopstvenom emocionalnom instinktu. The Redbox Likes Me s toga treba da posmatrača uvuče u svoju misterioznu sadržinu, kao neka blaga verzija pandorine kutije koja otvara potisnuto ali istovremeno oslobađa, tako da efekat mora biti pozitivan.

Publika će moći da uroni u ove slike i crteže na pirinčanom papiru sve do 23. juna svakog dana od 14 do 20 časova.

BONUS VIDEO: EVA RAS ZA ESPRESO #1: Makavejev je bio džentlmen, zbog Kusturice se Andrić prevrće u grobu (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.