MILENA LASIĆ: Svaki moj kolaž nosi pozitivnu poruku (FOTO)
Milena Lasić, Foto: Promo / Privatna arhiva

umetnica za espreso

MILENA LASIĆ: Svaki moj kolaž nosi pozitivnu poruku (FOTO)

"Mislim da je uvek pogodno osvetliti mrak, a posebno u ovom trenutku kada se nažalost čitava planeta nalazi u jednoj vrsti mraka. Što ekonomskog, moralnog, kulturološkog"

Objavljeno:

U svojim ranim tridesetim, Milena Lasić je prešla status od "mlade i perspektivne" do etablirane umetnice. Kao rođaka poznatog srpskog slikara Peđe Milosavljevića, potiče iz umetničke porodice i imala je dobru polaznu osnovu za ono što će joj godinama kasnije postati osnovna profesija.

Dugo se bavila različitim slikarskim tehnikama, no kao da je prošla "zlatnu žicu" baveći se zanimljivim kolažima velikog formata. "Njeni kolaži su sačinjeni od obilja detalja koji formiraju posebnu kompoziciju, ravnotežu, estetiku. Oni su katkad u strogoj formi, a katkad u vrcavom stilu i u pravom vatrometu šarenila boja", stoji na njenom zvaničnom sajtu.

Najzapaženije su joj bile izložbe "Kraljevstvo moje mašte" i "Osvetli mrak" iz 2017. i 2018. godine. "U radovima na prvoj izložbi sam htela da pokažem pre svega svoju maštu, svoja osećanja i radost što sve to stvaram. A druga izložba pored radosti stvaranja, malo je angažovanija oko tema današnjice i ima malo jaču društvenu poruku. Mislim da je uvek pogodno osvetliti mrak, a posebno u ovom trenutku kada se nažalost čitava planeta nalazi u jednoj vrsti mraka. Što ekonomskog, moralnog, kulturološkog", objašnjava Milena za Espreso.co.rs.

Za kolaž se interesovala još od srednje škole, no tek kasnije se posvetila ovoj tehnici u velikim formatima, po čemu je poznata danas. "Našla sam se u nekim životnim oklonostima gde mi je prijalo da zaokupim svoje misli potpuno, a kolaž je tehnika koja traži potpunu koncentraciju, strpljenje, posvećenost, i mnogo vremena da se baviš njime. Tako da ne ostavlja slobodan hod u razmišljanju osim o temi koju radim i koja me je inspirisala", objašnjava Milena. "U kolažu postoji stotinu detalja koje treba pronaći, pa iseći, pa uklopiti i napraviti kompoziciju i to mi je zaista prijalo u tom trenutku".

Milena Lasić teži da u svakom svom kolažu prenese neku poruku. Kako objašnjava, nijedan detalj na ovim delima nije slučajno stavljen i svaki rad ima svoju priču. "Poruka je skretanje pažnje na globalne teme i probleme, ali je interesantno da se u svakom od kolaža oseti optimizam i svaki na kraju krajeva nosi pozitivnu poruku", pojašnjava umetnica za naš portal.

Plasman umetnosti na domaćem tržištu tradicionalno je težak što zbog velike konkurencije, što zbog skrajnutosti umetnosti na listi prioriteta države. Milena Lasić govori lepo o svojim kolegama. "Veliki broj umetnika postoji i divno radi. Mnogo je izuzetno talentovanih ljudi,ali svakako nisu u stanju da se plasiraju jer je zbog raznih okolnosti umetnost skrajnuta. Umetnost podrazumeva i snalažljivost i upornost, tako se nadam da će doći bolja vremena za umetnike", kaže ona.

Ove godine u septembru će, sada već tradicionalno, napraviti novu izložbu. "A šta će mi vreme doneti, ostaviću oklonostima i životnim situacijama da me vode korak po korak", zaključuje Milena Lasić.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Nikola Marković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.