Izložba DŽEZ U BEOGRADU na Kalemegdanu (FOTO)
Čarls Lojd na Beogradskom džez festivalu, Foto: Džon Votson

najava

Izložba DŽEZ U BEOGRADU na Kalemegdanu (FOTO)

Inspirisana skoro jedan vek dugom tradicijom sviranja i slušanja džeza u Beogradu...

Objavljeno: 16.04.2019. 12:20h
  • 39

U četvrtak 18. aprila u 18 časova, u okviru manifestacije Dani Beograda, otvara se izložba „Džez u Beogradu“ na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”.

Izložbu je realizovao autorski tim: Vanjuška Martinović – direktor Muzičke škole „Stanković”, Zorica Kojić – muzički kritičar i profesor klavira MŠ „Stanković” i Vojislav Pantić – džez kritičar i umetnički direktor Beogradskog džez festivala, u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava”. Dizajner izložbe je Dobrila Stevanić, a stručni konsultant bio je el gvojos.

Čet Bejker
Čet Bejker foto: el gvojos

Izložba „Džez u Beogradu“ inspirisana je skoro jedan vek dugom tradicijom sviranja i slušanja džeza u Beogradu, izuzetnim značajem Beogradskog džez festivala u 20. i 21. veku, kao i dvadesetpetogodišnjicom postojanja prvog džez odseka u regionu, pokrenutog u Muzičkoj školi „Stanković“ 1993. godine. Istovremeno, izložba predstavlja priliku da se široj javnosti protumači tajna zvučna mapa Beograda – ona koja kroz radove naših uglednih fotografa, kao i inostranih majstora džez fotografije, dokumentuje postojanje džezera i njihovih mnogobrojnih sastava i koncerata u Beogradu, od druge polovine dvadesetih godina prošlog veka do danas.

Đanluka Petrela
Đanluka Petrela foto: Tim Dikeson

Serija fotografija sa nastupa i izvan scene otvara stranice zaboravljenih dešavanja, prikazujući velike junake našeg kulturnog života, njegove modernizacije i uključivanja u svetske tokove. Izložba nas podseća i da celovita povest džeza u Beogradu i Srbiji još uvek čeka da bude napisana. Ona predstavlja mali-veliki prilog nekom budućem naporu da se istinski heroji muzike i, posebno, džeza ove zemlje otrgnu od zaborava, ali i argument muzičke budućnosti koja se upravo ovog časa kuje u majstorskim radionicama Džez odseka MŠ „Stanković“. U to će nas uveriti izabrani polaznici odseka pod vođstvom profesora Ivana Radivojevića koncertnim nastupom na otvaranju izložbe.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Jedan bend ne čini njegova muzika, nego ljudi (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media