GALERIJA NOVEMBAR SLAVI PRVU GODIŠNJICU RADA: Otvorena izložba Selene Vicković
Selena Vicković, Foto: Promo

savremena umetnost

GALERIJA NOVEMBAR SLAVI PRVU GODIŠNJICU RADA: Otvorena izložba Selene Vicković

Galerija za ovu godinu planira izložbeni program fokusiran na domaće umetnike koji su otišli iz Srbije i postigli značajne uspehe na globalnoj umetničkoj sceni

Objavljeno:

Domaća slikarka i predstavnica savremene umetnosti Selena Vicković otvorila je samostalnu izložbu „Ko se boji mraka još?“ u vračarskoj Galeriji Novembar.

Kroz simboliku igračaka, umetnica u svojim najnovijim delima predstavlja motive ljudskih sećanja i percepcije prošlosti. Još od osamdesetih godina prošlog veka aktuelna na domaćoj, ali i francuskoj sceni, Vicković tvrdi da se uprkos poželjnom boravku u inostranstvu, umetnička zrelost danas može steći i u Srbiji:

„Moguće je, štaviše, ovde steći takvu zrelost pošto su uslovi, da tako kažem, malo „žešći“. Sa druge strane, mislim da je dobro bilo gde otići čak i da nisu takvi uslovi kakvi jesu, da se bude malo tamo, malo ovde. Ja bih najviše volela da mogu u životu dve godine da živim na jednom pa na drugom pa na trećem mestu, i mislim da je svaki takav odlazak i pokušaj da čovek negde drugde živi i bori se - dobar.“

Posetiteljke galerije
Posetiteljke galerije foto: Promo

Ovom izložbom Galerija Novembar ujedno obeležava prvih godinu dana rada. Sa ciljem da razvija kulturne i umetničke aspekte savremene vizuelne umetnosti, galerija je otvorena na opštini Vračar, na kojoj ovakvih izložbenih prostora gotovo i da nema.

Galerija za ovu godinu planira izložbeni program fokusiran na domaće umetnike koji su otišli iz Srbije i postigli značajne uspehe na globalnoj umetničkoj sceni.

Maja Kolarić
Maja Kolarić foto: Promo

„Mi pokušavamo da budemo što profesionalniji u onome što radimo, počevši od ovog predivnog prostora koji jeste namenjen umetničkom delu. On ima sve kvalifikacije jednog pravog galerijskog prostora, ali takođe i odnos koji imamo i kreiramo prema umetnicima je nešto čime uspevamo da zadobijemo njihovu pažnju, jer su nam oni najbitniji,“ izjavila je direktorka galerije i kustoskinja Maja Kolarić, napomenuvši da Novembar ukazuje i na finansijski aspekt umetničkog života:

„Ono sa čime smo krenuli u ovu priču jeste ideja da na umetnost gledamo ne samo kao na društveno korisnu već i na nešto što ima određenu finansijsku vrednost. Trudimo se da prikažemo umetnost javnosti taj aspekt umetnosti koji je vrlo legitiman i svuda u svetu prihvatljiv.“

Pored Selene, Galerija Novembar je u svom dosadašnjem radu predstavila umetnička dela brojnih imena domaće umetničke scene – samostalne izložbe imali su, između ostalih, Selma Selman, Vuk Vidor, Ivan Grubanov, Ivana Bašić i Ana Milenković.

Jedan od aspekata dosadašnjeg rada galerije činili su i sadržaji za decu i roditelje. „Porodični dani“ održavaju se uz stručno vođenje, razgovore o umetnosti i kreativne radionice sa ciljem negovanja zdravih kulturnih navika kod buduće publike.

Izložba Selene Vicković u Galeriji Novembar traje do 26. maja.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #4: Ana Avramov (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.