OPTIČKA VARKA: Ulični umetnik JR postavio džinovski kolaž oko muzeja Luvr (VIDEO)
Na licu mesta, Foto: Printscreen/youtube

atraktivna postavka

OPTIČKA VARKA: Ulični umetnik JR postavio džinovski kolaž oko muzeja Luvr (VIDEO)

Interakcija javnosti sa instalacijom brzo je dovela do toga da papir izgleda istrošeno i oštećeno

Objavljeno:

Francuski ulični umetnik JR je u petak postavio veliki kolaž oko Staklene piramide koja predstavlja glavni ulaz u muzej Luvr, povodom obeležavanja 30. godišnjice od njenog postavljanja.

U postavljanju kolaža je učestvovalo oko 400 volontera, kojima je trebalo pet dana da polože i zalepe oko 2.000 komada papira i tako ih spoje u jednu celinu. Kada se pogleda iz određenog ugla, ova instalacija stvara optičku varku usled koje djeluje da piramida izranja iz stena.

Nažalost, interakcija javnosti sa instalacijom brzo je dovela do toga da papir izgleda istrošeno i oštećeno, a do nedelje je već bila iscepana.

Ovo nije prvi put da francuski umetnik postavlja instalaciju koja stvara optičku varku u okolini Staklene piramide. Naime, pre tri godine je slavnu piramidu odlučio prekriti crno-belom predimenzioniranom fotografijom eksterijera palate Luvr, koja se nalazi iza nje. To je učinilo da izgleda kao da je piramida nestala.

Staklenu piramidu postavljenu 1989. godine, dizajnirao je arhitekta Leo Ming Pei (Leoh Ming Pei) po narudžbi pokojnog francuskog predsednika Fransoa Miterana (François Mitterrand), a ona je svojevrstan omaž drevnim Egipćanima i njihovoj kulturi.

Kada se piramida izgradila, Parižani su smatrali da kvari ambijent muzeja koji se nalazi u nekadašnjem dvorcu čija je gradnja počela krajem 12. veka.

BONUS VIDEO: MILOŠ TOMIĆ: O muzičkim traumama i najglupljim filmovima (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Bosonoga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.