Kongres Unije umetničke igre 16 plus 1 u Beogradu
Fractus V, Foto: Promo

najava

Kongres Unije umetničke igre 16 plus 1 u Beogradu

Očekuje se da će okupiti oko 50 stručnjaka iz oblasti baleta, savremene igre i umetničke produkcije

Objavljeno:

Kongres Unije umetničke igre Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ, 16 + 1) biće održan od 7. do 12. aprila u Beogradu, u okviru 16. Beogradskog festivala igre (BFI).

Očekuje se da će okupiti oko 50 stručnjaka iz oblasti baleta, savremene igre i umetničke produkcije.

Tema kongresa biće budućnost umetničke igre i njena pozicija unutar tržišta kreativnih industrija, kroz primere dobre saradnje i održive prakse.

Uzimajući u obzir uticaj Beogradskog festivala igre u zemljama centralne i istočne Evrope, ali i u naširem međunarodnom okviru, Ministarstvo kulture Kine je poverilo organizaciju kongresa i godišnjeg susreta Unije savremenog pozorišta i umetničke igre, upravo ovom festivalu.

Bogat festivalski program
Bogat festivalski program foto: Promo

Pored konferencijskog programa, učesnici Kongresa imaće priliku da prisustvuju predstavama 16. Beogradskog festivala igre i razgovaraju s koreografima Dadom Masilo, Ohadom Naharinom i Jakopom Godanijem.

Takođe je planirana poseta Narodnom pozorištu u Beogradu, kako bi se gosti upoznali sa istorijom baleta u Srbiji i otkrili repertoar i planove Baleta nacionalnog teatra.

Učesnici kongresa posetiće i probe ansambla "Kolo", gde im je ponuđena i kratka radionica.

Unija umetničke igre Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope nastala je tokom Prvog foruma umetničkih saradnji u maju 2016. godine u Pekingu.

Uz podršku Ministarstva kulture i turizma Kine i Pokrajinske vlade Pekinga, Pekinška akademija igre predložila je zajedničko potpisivanje Statuta Unije umetničke igre 16 + 1.

Tokom dvogodišnjeg razvoja, Unija je postala vodeća platforma za promociju umetničke i kulturne razmene i saradnje Kine i zemalja partnera.

Uniju čine 34 referentne institucije koje se bave umetničkom igrom iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a Beogradski festival igre i Nacionalna fondacija za igru su jedni od osnivača i aktivni članovi Saveta Unije.

Tako je Baletska škola Nacionalne fondacije za igru uspostavila stalnu i plodnu saradnju s Pekinškom akademijom za igru, čija je zajednička predstava bila održana povodom 3. Foruma gradonačelnika Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u oktobru 2018. u Pozorištu na Terazijama.

Istovremeno, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru u Beogradu, angažuje kineske baletske pedagoge i stručnjake za rad s domaćim mladim talentima i igračima.

Održavanje Kongresa Unije umetničke igre Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (16 + 1) u Beogradu, podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

BONUS VIDEO: MILOŠ TOMIĆ: O muzičkim traumama i najglupljim filmovima (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.