60 GODINA BEOGRADSKE POLITEHNIKE: Radovi 28 autora iz oblasti likovnih i primenjenih umetnosti i dizajna
Beogradska politehnika ima novi izložbu, Foto: Facebook / Beogradska politehnika

IZLOŽBA

60 GODINA BEOGRADSKE POLITEHNIKE: Radovi 28 autora iz oblasti likovnih i primenjenih umetnosti i dizajna

Ova izložba predstavlja svojevrsni presek dizajnerskih i umetničkih radova nastavnika, kojom se javnosti predstavljaju dometi dizajnera i umetnika čija su kreativna rešenja i umetničko stvaralaštvo obeležila kulturu i svakodnevicu

Objavljeno:

Šezdeset godina škole i dvadeset pet godina od osnivanja smerova iz oblasti dizajna povod su za realizaciju revijalne izložbe profesora Odeljenja za dizajn Beogradske politehnike.

Ova izložba predstavlja svojevrsni presek dizajnerskih i umetničkih radova nastavnika, kojom se javnosti predstavljaju dometi dizajnera i umetnika čija su kreativna rešenja i umetničko stvaralaštvo obeležila kulturu i svakodnevicu, ne samo našeg područja nego i Evrope, a sve od šezdesetih godina do danas.

Još od vremena doajena industrijskog i grafičkog dizajna Beogradske politehnike, profesora Gojka Varde i profesora Miodraga Vartabedijana Varte, uvedena su ključna načela i temelji nastavnih programa dizajnerskih smerova u okviru kojih se prepliću znanja i iskustva dizajna i tehnologije. Dobru tradiciju edukativne metodologije nastavili su da unapređuju i razvijaju nastavnici Odeljenja za dizajn koji danas čine smerovi Grafički dizajn, Dizajn industrijskih proizvoda, Modni dizajn proizvoda od kože, kao i najmađi smer Koncept i karakter dizajn.

Ovu tvrdnju dokazuje i činjenica da je Beogradska politehnika prva Visoka škola strukovnih studija u Republici Srbiji koja je uvela i master strukovne studije iz Grafičkog dizajna. Od početka rada do današnjih dana na odeljenju za dizajn pažljivo su negovane brojne generacije studenata. Danas su mnogi od njih priznati i široj javnosti poznati dizajneri i umetnici.

Poslednjih godina predstavnici srednje i mlade generacije nastavnika uveli su novine i savremen sadržaj u nastavne planove i programe odeljenja za dizajn. Na smeru za Grafički dizajn to su: Duško Trifunović, Anamarija Vartabedijan, Jelena Drobac, Goran Tadić, Dušanka Komnenić, Vukan Ćirić i David Tipšin; na smeru Dizajna industrijskih proizvoda: Aleksandar Kutrički, Dejan Vračarević, Iva Hauber, Predrag Maksić, Sandra Depalo i Željko Zdravković; na smeru Modnog dizajna proizvoda od kože: Rade Pejović, Maja Milinić Bogdanović, Jelena Zdravković i Ana Cvijanović. Glavni predstavnik za Koncept i karakter dizajn je Dejan Vukadinović. Polje likovnih umetnosti, ključno za obrazovanje mladih dizajnera svih smerova, pokrivaju kao nastavnici eminentni likovni umetnici – slikari, grafičari i vajari.

Temelje metodologije nastavnog procesa u Beogradskoj politehnici za ovo polje postavio je doajen lihovnih umetnosti profesor Ivan Luković, a dalje su ga razvijali i unapređivali Aleksandra Šaranović, Natalija Simeonović, Petar Radlović, Žolt Kovač, Davor Dukić, Jelena Jocić i Gordana Kapunac.

Ova izložba je odlična prilika da se studenti, ali i šira javnost, temeljnije upoznaju sa dizajnerskim i umetničkim radom nastavnog kadra Beogradske politehnike.

Ona predstavlja zanimljiv, eklektičan sklop različitih generacija, dizajnerskih procesa, likovnih poetika i medija u čijim okvirima nastavnici stvaraju svoja dela. Revijalna izložba nastavnika Beogradske politehnike otkriva kako publici tako i izlagačima u kolikoj meri je zajednički rad na edukaciji mladih dizajnera uticao na individualne poetike i lični stil autora.

Ova galerijska postavka tek je okvir za dinamičnu komunikaciju sa publikom u cilju promocije studija dizajna, zatim samog dizajna kao društvenog konstrukta, paradigme umetnosti i kreativnosti, ali i značaja delovanja Beogradske politehnike u našem društevnom okruženju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.