BEOGRAD SVETLOSTI 2019: Zamisli svetlost od 4. do 9. februara u KC Gradu
Beograd svetlosti, Foto: Vojislav Gelevski

NAJAVA

BEOGRAD SVETLOSTI 2019: Zamisli svetlost od 4. do 9. februara u KC Gradu

Dinamični performansi, instalacije i izložbe koji se poigravaju pokretom, svetlom i zvukom

Objavljeno:

Manifestacija Beograd svetlosti otvara drugu deceniju svojih aktivnosti programom pod nazivom Zamisli svetlost koji će se održati od 4. do 9. februara u Kulturnom centru Grad. Tokom trajanja manifestacije pet umetnika, umetničkih grupa i kolektiva, svojim dinamičnim performansima, instalacijama i izložbama koje se poigravaju pokretom, svetlom i zvukom, transformisaće Gradsku galeriju KC Grada i svake večeri publici ponuditi sasvim drugačije iskustvo.

Sa namerom da zaobiđe tematske okvire, Beograd svetlosti se ove godine bavi zamišljanjem, osmišljanjem i promišljanjem pa će se među učesnicima naći umetnici, naučnici, performeri, dizajneri svetla, pozorišni reditelji, scenografi i muzičari. Zanimljivim i nesvakidašnjim programom u kome se prepliću umetnost, nauka i tehnologija, učesnici Beograda svetlosti poigraće se vizuelnom percepcijom posetilaca i zaintrigirati ih da i sami zamisle svetlost.

Program će otvoriti performans [THE BOX | Q/TI/JA] umetničke grupe Radio.Nica, a sledi svetlosna instalacija LUMINISCENCIA vizuelnog umetnika Izvanrednog Boba, zatim sinergetski svetlosno-zvučni performans TALASI vizuelne umetnice Aleksandre Stratimirović i argentinskog trubača Leonela Kaplana. Njihov performans biće prolog za predavanje SVETLOSNA TKANJA U SUNČEVOM SISTEMU na kome će astrofizičarka Nataša Todorović govoriti o neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru. Upravo je to njeno predavanje poslužilo kao inspiracija za TALASE. Na programu su i svetlosna instalacija i performans ISKRA.KOZMA iza koga stoji podmladak domaće umetničke scene - kolektiv Lansiranje, a zatim je tu i izložba POLITIKE PREDSTAVLJANJA engleskog umetnika Marka Brogana.

Poslednji dan Beograda svetlosti rezervisan je za radionicu SVETLUCANJE na kojoj će najmlađi imati priliku da izraze svoju kreativnost. Manifestaciju zatvara LIGHTSCAPES javna diskusija o osvetljenju u gradu koju će voditi Beogradski svetlosni detektivi. Oni će pre same manifestacije zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima organizovati svetlosnu šetnju kroz grad.

Ulaz na sve programe je besplatan. Beograd svetlosti se realizuje u saradnji sa Kulturnim frontom, a uz podršku Grada Beograda, sekretarijata za kulturu i Ministarstva za kulturu i informisanje.

BONUS VIDEO: Espreso.co.rs na školskoj priredbi koju su priredila slepa i slabovida deca

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.