TRIBINA U BOŽIDARCU: Street art fotograf – posmatrač ili akter na sceni?
O fotografima ulične umetnosti, Foto: Aleksandar Đorđević

najava

TRIBINA U BOŽIDARCU: Street art fotograf – posmatrač ili akter na sceni?

U ponedeljak, 14. januara u 19 časova u galeriji Božidarca

Objavljeno:

Biće reči o relacijama između uličnih umetnika/ca i fotografa, kao i o tome kako oni doprinose nastanku svojevrsnih neformalnih institucija koje preuzimaju ulogu vrednovanja i postavljanja standarda u street art-u, ali i doprinose sve većem interesovanju za uličnu umetnost.

Učesnici tribine su: Aleksandar Đorđević, fotograf, autor knjige „Street Art Belgrade“, Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti, autorka i kustoskinja „Street Art Walks“ tura i Marko Krstić, grafiti umetnik. Moderatorka je Jana Danilović, vizuelna umetnica i autorka doktorskog rada na temu „Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru“.

Ulična umetnost
Ulična umetnost foto: Aleksandar Đorđević

„Ulična umetnost i grafiti postali su toliko uobičajena pojava da je danas teško zamisliti urbani prostor bez njih. Ograničena trajnost radova čini gradske fasade više nego galerijom na otvorenom. One postaju dinamična pozornica za različite umetničke izraze, stilove i rukopise. U neprekidnom procesu transformacije, radovi nestaju i nastaju, čineći svaki trenutak posmatranja jedinstvenim“, ističe Jana Danilović i dodaje:

„Na sličan način na koji to u slučaju tradicionalne umetnosti čine muzeji, ulogu čuvanja, odnosno, beleženja, arhiviranja i predstavljanja ovih radova ograničene trajnosti, preuzeli su samoinicijativno fotografi. Delujući van okvira i bez striktnih parametara na koje se oslanjaju institucije, street art fotografi na sasvim različite načine pristupaju dokumentovanju radova na ulici, gradeći dragocene zbirke i arhive, često dostupne javnosti.“

Tribina „Street art fotograf – posmatrač ili akter na sceni?“ održava se povodom zatvaranja izložbe „Street art Belgrade“ i pokušaće da odgovori na pitanja, poput: Kako svoju ulogu vide fotografi, a kako njihova uloga izgleda iz pozicije umetnika? Da li je njihovo delovanje partnersko, međusobno uslovljeno ili svedočimo nastanku svojevrsnih neformalnih institucija koje preuzimaju ulogu vrednovanja i postavljanja standarda? Da li su ovi hroničari street art i grafiti scene distancirani posmatrači ili njen integralni deo?

Organizatori diskusije su: „Beogradski grafiti“, Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“, umetnički kolektiv „Street Smart“, Centar za edukaciju i kulturu „Božidarac“.

BONUS VIDEO: KUSTURICA OTKRIO GOSTE FESTIVALA: Met Dilon i Slavko Štimac stižu na Kustendorf (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.