UMETNOST SKIDA KILAŽU: Izložba radova Žarka Aleksića
Rad Žarka Aleksića, Foto: Promo

NAJAVA

UMETNOST SKIDA KILAŽU: Izložba radova Žarka Aleksića

Otvaranje izložbe je u utorak 25. decembra u 19h, a trajaće do 26. januara sledeće godine u Domu kulture Studentski grad

Objavljeno:

Instalacija "Umetnost skida kilažu" je deo većeg projekta pod nazivom "Hyperplastik" koji se bavi plastičnošću mozga/duha i tela, tj. refleksijom nad izvanrednom sposobnošću da, kao ljudska bića, možemo da učimo i da koristimo to znanje. Prvi deo projekta odnosi se na fizičku promenu mozga prilikom učenja stranog jezika, kao i promene na razini fenomenologije, dok se drugi fokusira na telo, ali i na mentalne prostorne reprezentacije polazeći od eksperimenata neuronaučnice Eleanor Maguire sa Londonskim taksistima.

"#Polazeći od ličnog iskustva koje je krucijalno, kako za moj rad, tako i za konstrukciju idetiteta generalno, na humorističan način pokušavam da se uhvatim u koštac sa konstatovanom hipertenzijom. Jedini motivišući način za to je "ozbiljan" umetnički projekat, pritom tematizujući odnos života i umetnosti koji je stalna tema avangarde", kaže Aleksić.

Žarko Aleksić je rođen u Knjaževcu, na zadušnice 1985. godine. Studirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu, a kasnije upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Beču, gde je radio kao saradnik u nastavi, a u zimkom semestru 2018. uređuje i vodi predmet "Umetnost i kognitivine nauke". Aktivno se bavi izlagačkom praksom u Srbiji i insotranstvu. Osnivač je neformalne grupe Umetnik, koja se bavi teorijskim i praktičnim ispitivanjem pojma umetnosti u ontološkom i socio-ekonomskom smislu. Živi i radi u Beču.

BONUS VIDEO: ŽARKO LAUŠEVIĆ na promociji knjige (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.