Umetnost zvuka u radovima Tanje Vujinović u ArtLabu
Rad Tanje Vujinović, Foto: Tanja Vujinović

najava

Umetnost zvuka u radovima Tanje Vujinović u ArtLabu

Otvaranje izložbe i razgovor sa umetnicom biće u ponedeljak 24. decembra u 19h

Objavljeno:

U Artlabu Zadužbine Ilije M. Kolarca je moguće doživeti zvučni ambijent radova umetnice Tanje Vujinović, koji se gradi preplitanjem nekoliko intermedijskih i generativnih instalacija iz ciklusa Univerzalni objekti I MetaVrt.

Radovi iz ciklusa Univerzalni objekti, Park 1 i 2 su predstavljeni kao snimci šetnji kroz virtuelne svetove, dok su iz ciklusa MetaVrt prikazani Botovi kao instalacija koja se generiše u galeriji u realnom vremenu. Segmenti ovog rada su delovi teksta koji se stvara u toku same postavke. Osnovni zvučni material ovog segmenta MetaVrta je sniman tokom 2018 godine na različitim lokacijama u prirodi, tokom prikupljanja materijala za ceo prejekat. Ona ovom prilikom predstavlja i prvu verziju instalacije inspirisane naučnim istraživanjem čišćenja vode pomoću plazme.

Delo Tanje Vujinović
Delo Tanje Vujinović foto: Tanja Vujinović

Antropomorfne i apstraktne mašine su višegodišnji projekat koji nastaje povodom dvadesetogodišnjice rada novomedijske umetnice Tanje Vujinović.

U ArtLabu Kolarca će biti prikazana dva segmenta iz njenog najnovijeg projekta koji kroz ključne tematske tačke kojima se bavila u prošlosti govori o rekreaciji, parkovima, meditaciji, agentima veštačkog uma i odnosu tela, svesti i tehnologije.

Njene instalacije se najčešće bave gradnjom tehnološkog "drugog", pri čemu se služe raznim antropomorfnim i apstraktnim agentima. Konceptualno zasnovani objekti A i B, koji se pojavljuju u projektu, inspirisani su istorijom antropomorfizacije. Kao što bi Šeri Tirkl rekla, to su "objekti-uz-pomoć-kojih-mislilmo". Objekat A predstavlja našu težnju ka stvaranju sintetičnog bića, dok objekat B zastupa ljudsko biće u prelaznom stanju - robomorfno biće koje postaje kiborg.

Tanja Vujinović je međunarodno aktivna novomedijska umetnica, poznata po njoj svojstvenim radovima u kojima istražuje odnos čoveka i tehnologije.

Od 1997. godine su njeni radovi bili izlagani u brojnim značajnim galerijama i muzejima širom sveta kao što su Muzej savremene umetnosti u Strazburu, Kunst Palast Muzej u Diseldorfu, Muzej savremene umetnosti u Denveru, Kunsthaus u Meranu, Međunarodni forum Medienturm u Gracu, Galerija Cornerhouse u Mančesteru, Muzej savremene umetnosti u Istambulu, Galerija Kapelica u Ljubljani, Muzej Fondacija Vasarely u Eks-an-Provans, Künstlerhaus u Beču i drugim mestima.

Njene instalacije, koje naziva aparatima za promišljanje društva, sastavljene su od zvuka, videa, objekata i interaktivnih računarskih radova koje možemo razumeti kao antropomorfne i apstraktne mašine.

BONUS VIDEO: Nikola Vranjković - Marburg (hommo epilepticus) (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.