Izložbe međunarodnog umetničkog filma, Milana Aleksića i Ivana Šuletića u KCB-u
Rad Milana Aleksića, Foto: Milan Aleksić

galerijski program

Izložbe međunarodnog umetničkog filma, Milana Aleksića i Ivana Šuletića u KCB-u

Tri nove izložbe biće otvorene u četvrtak 13. decembra sa početkom u 19.00 u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra Beograda

Objavljeno: 11.12.2018. 11:08h
  • 10

U Galeriji Artget (Trg republike 5/I) biće otvorena izložba fotografija koja nosi naziv Uzorci, Milana Aleksića, u Likovnog galeriji (Knez Mihailova 6) otvara se izložba Ivana Šuletića - Uplašiću samog sebe!, dok će se u Galeriji Podroom (Trg republike 5/-I) otvoriti izložba Artists’Film International vol. 2017/2018.

Izložba Milana Aleksića u Galeriji Artget obuhvata trideset šest fotografija, osim 4 izuzetka, u galerijskom prostoru je predstavljeno bez ramova, raspoređeno u 4 celine. Svaka od ovih serija se sastoji od po 9 fotografija, pri čemu je cela serija identifikovana i nazvana jednostavno prema objektu koji je fotografisan. Tako serije Stoka, Kuće, Drveće, Mašine i Crkve sadrže fotografije upravo onih objekata koji se nedvosmisleno mogu svrstati u ove kategorije.

Reč je o prirodnim i seoskim pejzažima, eksterijerima i predmetima koji su u svakodnevnoj upotrebi. Na ovim mestima, i pored toga što poseduju tragove ljudskog postojanja, nema ljudi, ali ona ne deluju napušteno. Javni i privatni prostori su isprepletani, imaju isti tretman, i zajedno traže od posmatrača rekonstrukciju svojih prvobitnih značenja i uloga u svakodnevnom životu. Vreme koje posmatrač investira u ove scene je prošlo vreme, zapravo istorija posttranzicionog društva, sa sebi svojstvenim odnosom prema prirodi, okruženju, religiji, društvenim vrednostima.

 

Ivan Šuletić - You make me afraid of myself
Ivan Šuletić - You make me afraid of myself foto: Promo

 

Aktuelna izložba Ivana Šuletića u Likovnoj galeriji predstavlja zanimljiv i intrigantan ambijent sastavljen od medijski raznorodnih prezentacija poznatih i novih crteža, slika, video radova i objekata. U prepoznatljivu poetiku slika grada (Cityscape) koje smo u umetničkoj i izlagačkoj praksi ovog autora pratili kroz slike i crteže velikih formata rađene u tradicionalnim disciplinama, sa skicama preuzetim iz digitalnog medija, ovog puta čini i postavka obgaćena i multiplikovana u idejnom i produkcijskom smislu koju Mileta Prodanović u tekstu u katalogu izložbe karakteriše kao svojevrsni „vizuelni esej“ čitanja grada.

Dovodeći u vezu izložbu beogradskog slikara, ujedno i profesora na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, sa konvencijama prikazivanja gradova na slikama nekih starih majstora kao što je npr. El Grekov Pogled na Toledo sa mapom grada iz ranog 17. veka, Mileta Prodanović usmerava pažnju posmatrača na neka moguća gledanja izloženog „mikrokosmosa“. „Ako izložbu Ivana Šuletića sagledamo kao neku vrstu savremene i privremene rekonstrukcije „sobe kartografa“ lako ćemo zaključiti da se umetnikova osnovna intencija sastoji u tome da se sagleda, izmeri i zaobilaznim strategijama prokomentariše današnji svet – onakav kakav se objavljuje u vidljivim formama koje su, opet, projekcije nevidljivih društvenih topografija“.

 

 

 

Sa velikim platnom/diptihom poznatog motiva megalopolisa umnoženog u pattern maniru u središtu postavke kao akcentom prostorne instalacije, nizom rukom rađenih crteža koji prate poznati motiv, dva nova video rada sa amblematskim projekcijama scena iz Čaplinovog filma „Veliki diktator“ iz koga je, uostalom, preuzet i naziv izložbe, objekata poput globusa koji oživljavaju poznate scene, valjkastog kamena sa heraldičkim natpisom za koga pisac teksta pretpostavlja da može biti „ostatak topografije nekog tajnog rituala ili tek nečija kartografska igra“ – izložba sve umnožene vizuelne elaboracije savremenog sveta kojima se umetnik bavi stavlja pred posmatrače otvarajući prostore za nova vizuelna i konceptualna čitanja mesta i vremena u kome su dela nastala.

 

Izložba Artists' film international
Izložba Artists' film international foto: Promo

 

Izložba Artists’Film International vol. 2017/2018 u Galeriji Podroom je izložba međunarodnog umetničkog filma, koju je 2008. godine pokrenula galerija Vajtčapel iz Londona, a u ovom projekatu učestvuje 18 institucija iz celoga sveta, a cilj je pružanje uvida u globalni presek stanja umetničke produkcije pokretnih slika. Program svakog godišnjeg izdanja sastavljen je od umetničkih filmova koje predlažu partnerske institucije na osnovu prethodno zadate teme, dok se formati prezentacije menjaju.

Na izložbi u galeriji Podroom biće prikazani umetnički filmovi iz poslednja dva izdanja projekta koja okupljaju radove tridesetak umetnika, umetnica i umetničkih grupa koji su se bavili temama saradnje, istine i odnosa između stvarnosti i fikcije. Na poziv Kulturnog centra Beograda u okviru pomenutih izdanja projekta biće prikazani video rad Jūrmala koji potpisuju Tanja Ostojić, Laura Horeli, Nina Lasila, Agnes Luse, Angela Melitopulos, Eleonor de Monteskju, Megi Šnajder, Isabel Špengler i Gita Vilsen kao i posebno izdanje video rada There is no Landscape Vladimira Nikolića.

Međunarodni umetnički film se realizuje u saradnji sa galerijom Vajtčapel iz Lonodna, Muzejem moderne umetnosti iz Istanbula, Muzejem tehnologije, umetnosti i arhitekture iz Lisabona, Fondacijom Proa iz Buenos Airesa, galerijom Projekat 88 iz Mumbaja, Muzejem moderne i savremene umetnosti iz Bergama, n.b.k. video forumom iz Berlina, galerijom Para Site iz Vijentama, Centrom sa savremenu umetnost iz Vilnusa, galerijom Doc Lab iz Hanoja, Balrom Marfa iz Teksasa, Muzejem Hamer iz Los Anđelesa, Muzejem moderne umetnosti iz Varšave, Boniers Kunsthale iz Stokholma, galerijom Vitvort iz Mančestera, Centrom za savremenu umetnost iz Tromsa.

 

 

 

Umetnici vol. 2017:

Wojciech Bakowski, Desire Machine Collective, Gabriela Golder, Anne Hjort Guttu, Luis Lazzaro de Matos & Daniela Agostinho, Mikhail Karikis, Mary Reid Kelley & Patrick Kelley, Tanja Ostojić Meggie Schneider, Laura Horelli, Nina Lassila, Agnese Luse, Angela Melitopoulos, Eléonore de Montesquiou, Isabell Spengler & Gitte Villesen Adrian Paci, Nguyen Phurong Linh, Oliver Ressler & Dario Azzellini, Cengiz Tekin, Zheng Mahler collective

Vol. 2018: 

Ørjan Amundsen, Rosa Barba, Danielle Dean, Tom Ireland, Patrick Hough, Jibade Khalil Huffman, Pelin Kirca, Elena Mazzi, Musa paradisiaca, Vladimir Nikolić, John Skoog, Jokubas Čižkas & Robertas Narkus, Juan Sorrentino, Yim Sui Fong, Mikolaj Sobczak, Yim Suifong, Munem Wasif, Le Xuan Tien

Izložbe će biti otvorene do 5. januara 2019. Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima. Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

BONUS VIDEO: Nežni Dalibor: Značajan događaj

 

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media