PREDAVANJE ŽELIMIRA ŽILNIKA I SARE MATIJEVIĆ: Jedna žena - jedan vek
Jedna žena jedan vek - Dragica Srzentić, Foto: Promo

NAJAVA

PREDAVANJE ŽELIMIRA ŽILNIKA I SARE MATIJEVIĆ: Jedna žena - jedan vek

Ovaj prateći program izložbe "Percepcije: Žena po meri društva?" odigraće se u petak 7. decembra u 18h, u novosadskoj Galeriji Matice Srpske

Objavljeno:

Iz uzbudljivog pratećeg programa izložbe Percepcije. Žena po meri društva? izdvajamo predavanje koje će upriličiti poznati reditelj i scenarista – Želimir Žilnik i producentkinja Sarita Matijević. Predavanje će biti održano u petak 7. decembra u 18.00 sati u Galeriji Matice srpske a nosi naziv Jedna žena – jedan vek.

Predavanje Jedna žena – jedan vek je podsećanje na iskustva rada na istoimenom filmu, Želimira Žilnika i Sarite Matijević. Dokumentarni film, a potom i trodelna televizijska serija, rađeni na principima iskaza, intervjua i rekonstrukcije kroz životnu priču junakinje Dragice Srzentić, osvetlili su niz značajnih događaja i ličnosti vezanih za jugoslovensku istoriju pre i posle Drugog svetskog rata.

Kroz sliku jednog veka života žene heroja, otvaraju se retko pominjani segmenti eks jugoslovenskih intelektualnih i ideoloških lavirinata kroz koje se prolazilo u stvaranju i propadanju 8 država u kojima je živela ova Istrijanka iz Sovinjaka – (Austrougarska, Kraljevina Italija, Kraljevina SHS, NDH, FNRJ, SFRJ, Hrvatska, Srbija). Ekipa Playground produkcije rekonstruisala je životni put junakinje, tragajući za delovima priče u mestima gde je živela i radila tokom stogodišnjeg života – u Beogradu, Trstu, u Istri, u Moskvi i u Ulcinju.

Do zatvaranja izložbe, 6. januara 2019. svakog petka i subote biće priređivan prateći program izložbe Percepcije. Žena po meri društva? koji će kroz predavanja, tribine i razgovore iz različitih uglova posmatrati odnos žena - društvo - umetnost.

Ulaz na programe je besplatan.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Kralj Čačka

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.