SNOVI I TKANINE: Svečano otvaranje izložbe Aleksanda Zografa i Gordane Baste u Krokodilovom centru
Pozivnica, Foto: Promo

NAJAVA

SNOVI I TKANINE: Svečano otvaranje izložbe Aleksanda Zografa i Gordane Baste u Krokodilovom centru

U subotu 1. decembra u 20 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost na adresi Karađorđeva 43, biće otvorena izložba pod nazivom “Snovi i tkanine“ Aleksandra Zografa i Gordane Baste. Izložba je prodajnog karaktera i trajaće do 31. decembra

Objavljeno:

Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf objavljuje u domaćoj periodici od osamdesetih godina. Počev od devedesetih godina pretežno objavljuje u inostranstvu. Do sada je objavio pedesetak knjiga stripova u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Japanu, Nemačkoj i u mnogim drugim zemljama. Od 2003. godine redovno objavljuje u listu VREME dve strane stripa u boji nedeljno. Živi i radi u Pančevu.

Gordana Basta se bavi izradom vezova prema crtežima Aleksandra Zografa. Do sada je radove izlagala u mnogim galerijama i izložbenim prostorima širom Evrope – u Rimu, Minhenu, Berlinu, Bukureštu, Zagrebu, Raveni, Beču... Živi i radi u Pančevu.

“Rad na stripu je delatnost kojoj ne manjka uzbudljivost, ali je nužno okrenuta ka štampanju ili postavljanju na internet crtanih priča. To je celog mog života bilo vrhunsko zadovoljstvo, i ne mislim da u tome ima ičeg pogrešnog, ali sam takođe bio svestan da povremeno treba načiniti neke iskorake, da ne treba prestati sa eksperimentima u vezi forme i sadržaja. Tako sam još kao sasvim mlad počeo da, umesto da smišljam priče, takođe pokušavam da zabeležim interesantne snove, ili hipnagogičke vizije ( halucinacije iz stanja polusna). To sam ponekad objavljivao u samizdat knjižicama, u časopisima, zbirkama stripova.

Godine 2009, bio sam pozvan da u Lilu učestvujem na radionicama koje je organizovao El Rotringo (Jean-Jacques Tachdijan), inače jedan od mojih uzora još iz vremena kasnih osamdesetih i ranih devedesetih, kada je objavljivao strip fanzine. El Rotringo mi je predložio da štampam seriju grafika na jednoj staroj nemačkoj štamparskoj mašini - mašina je bila toliko velika, da je prilikom dopremanja deo zida morao da bude srušen pa ponovo sazidan, dok je sprava, uvezena iz Berlina, bila transportovana uz pomoć građevinskih mašina.

Razmišljajući kako je El Rotringo uopšte uspeo da nagovori gradsku administraciju da se bave svime time, on mi je saopštio i jedan jedini uslov – da grafike moraju da budu štampane tako da dva različita motiva budu nasumično otisnuta jedan preko drugog, na papirima različite boje. Ja sam predložio da motivi budu moji crteži hipnagogičkih vizija, i tako je nastala serija unikatnih grafika, a sastoje se od reprodukcija priviđenja iz polusna, štampanih jedno preko drugog. Grafike koje izlažem u Krokodilu, dakle, predstavljaju poigravanje sa preklopljenim slikama koje dolaze iz nekog začudnog budžaka svesti.

Na izložbi u Krokodilu su se našli i vezovi koje je Gordana Basta tokom godina kreirala prema mojim crtežima. Rukom izrađen vez je veoma spor i mukotrpan način da crtež bude oživljen na tkanini – ipak, krajnji rezultat je uvek zanimljiv, već i zbog toga što poseduje i taktilnu dimenziju. Pored toga, vezovi mogu biti upotrebljeni na različite načine, kao umetnički ili kao upotrebni predmeti, mogu da vise na zidu, ili da krase jastučnice, zavese, ili šta god...“ - Aleksandar Zograf.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Kralj Čačka
(Espreso.co.rs)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.