ŠTA NAM DANAS ZNAČI JUGOSLAVIJA: Konferencija o jugoslovenskom nasleđu 2. i 3. decembra
Šta je nasleđe ex-yu, Foto: Printscreen

muzealizacija države koja ne postoji

ŠTA NAM DANAS ZNAČI JUGOSLAVIJA: Konferencija o jugoslovenskom nasleđu 2. i 3. decembra

U okviru obeležavanja 100 godina od formiranja prve jugoslovenske države, Muzej Jugoslavije i Platforma za savremenu umetnost "Kiosk" 2. i 3. decembra u Domu omladine organizuju konferenciju "Muzealizacija Jugoslavije - zamrzavanje ili aktivno pregovaranje zajedničkog nasleđa"

Objavljeno: 09:40h

"Povod za konferenciju je jubilej 100 godina od osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali i činjenica da smo ove godine intenzivirali rad na stalnoj postavci što je vrlo kompleksan i zahtevan posao u svakom muzeju, posebno u Muzeju Jugoslavije. Mali broj muzeja u svetu se bavi muzealizacijom država koje više ne postoje", objasnila je kustoskinja i članica organizacionog tima konferencije Katarina Živanović.

Ona je u intervjuu za Tanjug istakla da je Muzej Jugoslavije jedinstven u regionu i zato im je važno da pokažu različite perspektive republika koje su nekada bile u sastavu Jugoslavije, perspektive različitih istraživača, ne samo istoričara već i antropologa, sociologa, istoričara umetnosti i umetnika, svih koji su živeli u Jugoslaviji.

Konferencija će, prema njenim rečima, pokrenuti niz pitanja, a prvenstveno će se baviti raznim statusima jugoslovenskog nasleđa, kao i potencijalom ideja i vrednosti koje to nasleđe ima u sadašnjem trenutku, ali i značajem koji može imati u budućnosti.

Muzej Jugoslavije
Muzej Jugoslavije foto: Wikipedia / Orej

"Još od devedesetih godina jugoslovensko nasleđe je zanemarivano, ali je to zanemarivanje uporedo išlo s velikom romantizacijom. Poslednjih godina je izuzetno prisutna i nacionalizacija jugoslovenskog nasleđa i sve češće i zloupotrebe jugoslovenskog nasleđa. O svemu tome ćemo razgovarati na konferenciji", rekla je Živanovićeva.

Biće skrenuta pažnju i na potencijale jugoslovenskog nasleđa za budućnost, potencijale za reafirmaciju i njegovo korišćenje u budućnosti.

Na konferenciji će govoriti 28 učesnika iz čitavog regiona, a ključni predavači će biti književnica Dubravka Ugrešić i Rastko Močnik sa Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum.

Biće organizovano pet panela, a u okviru prvog biće razmatrani razlozi i stavovi za i protiv Jugoslavije.

"U javnom diskursu najčešće se govori da je Jugoslavija ili tamnica naroda ili najveći modernistički eksperiment ili projekat. Različiti istoričari će nam dati različite perspektive o tome da li je Jugoslavija pozitivna ili negativna tvorevina", rekla je Živanovićeva.

Biće reči i o tome šta je Jugoslavija danas, da li je ona samo istorijska činjenica, nešto što je završeno ili živi i danas i na koji način.

"Pričaćemo i sa amaterima o tome na koji način njih interesuje Jugoslavija, na koji način ih inspiriše, zašto prikupljaju jugoslovensko nasleđe, zašto je to toliko interesantano i zašto Jugoslavija i dalje živi na društvenim mrežama i internetu”, najavila je Katarina Živanović.

Da li je prošlost Jugoslavije već istorijski obrađena i pohranjena u muzejima i arhivima, da li je sadržana u istorijskim tekstovima, raspravama, predmetima mnogobrojnih kolekcija, sećanjima, da li je treba razumeti kao završeni period u linearnom protoku vremena koje je prošlo ili pak kao politički i kulturni predeo koji je uvek u pokretu i uvek u nastajanju, takođe su neka od pitanja koja će biti razmatrana na konferenciji.

Učesnici će razgovarati i o tome da li to zajedničko nasleđe može pomoći da se razumeju neka dešavanja u današnjem trenutku, neke od kriza kroz koje svet prolazi i da li se na primeru multinacionalne, multikonfesionalne zemlje sa sopstvenim putem u socijalizam, koja se raspala pre gotovo tri decenije, može razmišljati o mogućim rešenjima sadašnjih izazova.

Konferenciju će otvoriti Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, a ulaz je slobodan za publiku.

BONUS VIDEO: PREMIJERA FILMA TERET : Moj film će smoriti nacionaliste! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.