Galerija Novembar najavljuje izložbu Selme Selman (VIDEO)
Selma Selman, Foto: Printscreen/youtube

u decembru

Galerija Novembar najavljuje izložbu Selme Selman (VIDEO)

Izložba bosansko-hercegovačke umetnice romskog porekla koje stvara u Njujorku, biće otvorena 10. decembra

Objavljeno: 14:22h

Galerija “Novembar “za kratko vreme postala je nezaobilazno mesto na umetničkoj sceni Beograda. Svoj izložbeni prostor otvorili su, ne samo za ostvarene umetnike, već i za mlade umetnike koji stvaraju u inostranstvu. Uspešnu godinu završiće izložbom Seleme Selman, umetnice romskog porekla koje stvara u Njujorku, čije je otvaranje planirano za 10. decembar.

Maja Kolarić, umetnička direktorka i kustoskinja galerije “Novembar” kaže da je zadovoljna reakcijama publike i stručne javnosti i ističe da je bio mali izazov otvoriti galeriju na Vračaru.

“Poseta galeriji kreće se između 30 i 50 ljudi dnevno. To je na mesečnom ili godišnjem nivou zaista impresivna cifra, kojoj se možda nismo ni nadali za početak, ako se ima u vidu da smo u delu Beograda koji je, po svojoj ponudi poznatiji po restoranima i kafićima. Drago nam je što je Beograd prepoznao i nagradio naš trud” kaže Kolarić.

I dok još uvek možete pogledati izložbu Vuka Vidora u “Novembru“ se priprema nešto novo.Reč je o radovima Selme Selman mlade bosansko - hercegovačke umetnice, aktiviskinje i filantropkinje romskog porekla koja trenutno živi i stvara u Njujorku.

“Selma se bavi temama kao što su identitet, nasleđene socio-kulturne predrasude i stereotipi, ali i emancipacijom i ljudskim pravima. Inspiraciju ali i legitimited za svoj rad nalazi i crpi iz sopstvenog iskustva, kao i u života svoje porodice. Na izožbi će biti prikazani video radovi “Ne gledaj ciganku u oči”, “Haram” i fotografija “Viva la Vida” koji svojim narativima ruše stereotipe o romskoj ženi. Sa druge strane je izbor crteža i slika na metalnim objektima, mahom pronađenim na ulici. Oni predstavljaju “Urabanu pastoralu” romske zajednice ali i lični dnevnik umetnice i njene porodice koji govore o egzistenciji, borbi za život ali nose i unevarzalno načelo da se nametnuti društveni okviri uz odredjeni trud ipak mogu prevazići”, objašnjava Maja Kolarić.

Važan segment Selminog aktivizma čini fondacija “Marš u školu” kroz koju umetnica sakuplja novac kojim pomaže školovanje romskih devojčica.

“Izložbu Selme Selman simbolično otvoramo 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava kako bismo pomogli u promovisanju humanitarnih aktivnosti umetnice, ali i zajedno sa Selmom prikupili sredstava za njen projekat kojim pomaže decu romske zajednice u edukaciji i sopstvenim primerom ih podstiče i ohrabruje”, navodi Kolarić.

U galeriji “Novembar“ mogu biti zadovoljni godinom na izmaku jer su realizovali nekoliko veoma uspešnih izložbi. Prvi put domaća javnost je mogla da se upozna sa radom dve mlade umetnice Ane Milenković i Ivane Bašić , koje žive i rade u inostranstvu. Maja Kolarić, kaže da se danas ne može govoriti o umetničkoj sceni jedne zemlje samo kroz umetnike koji žive unutar granica te zemlje.

Sa izložbe Ane Milenković
Sa izložbe Ane Milenković foto: Promo

“Odlučili smo se da osim umetnika koji žive i stvaraju u Srbiji, predstavljamo i one koji su otisli, možda izgubili kontakt sa lokalnom scenom ali grade fantastične karijere u inostranstvu. Za njih je to prilika da se ponovo povezu sa domaćom publikom, a javnost, kolekcionari i ljubitelji umetnosti steknu nove uvide ili saznanja o radovima ovih fantasticnih umetnika sa veoma uspešnim internacionalnim karijerama. To je nešto što nas je u startu izdvojilo od ostalih galerija. Prilikom izbora umetnika i radova trudimo se da zadovoljimo nekoliko bitnih faktora, da umetnost prikazana u našoj galeriji zadovoljava visoke umetničke standarde, ali pošto smo i privatna galerija okrenuta prodaji, bitno nam je da cena i kvalitet rada bude u balansu kao i da je potkovana relevantnošću nekog većeg tržišta izvan Srbije“.

U “Novembru” se trude da umetnost približe i najmađima. Porodični dan, koji organizuje galerija, prilika je za podsticanje kreativnosti kod dece uzrasta od 3 do 10 godina.

Porodični dan u galeriji
Porodični dan u galeriji foto: Promo

“Dece su, za razliku od odraslih, vrlo neposredna, iskrena i radoznala. Dešavalo se, naročito u letnjem periodu kada su vrata galerije bila širom otvorena, da deca, privučena onim što vide, budu ta koja uvode roditelje u galeriju. To je za nas bio znak i prilika da upravo toj našoj najmladjoj publici posvetimo više pažnje. Pokušaćemo da ustalimo tu praksu i da jednom mesecno okupimo roditelje i decu. Želimo da podstičemo njihovu kreativnost i radoznalost, doprinesemo u boljem razumevenju jezika savremene umetnosti ali i da stvaramo nove kulturne navike kod dece”, navodi Maja Kolarić.

Galerijska scena u Beogradu se razvija, međutim, kaže Maja Kolarić, postoji niz regulativa koje bi trebalo prilagoditi kako bi ove privatne inicijative zaista postale domaći i internacionalni promoteri savremene umetnosti.

“Mnoge evropske zemlje, Skandinavske naročito, ulažu značajna sredstva u galerijski sektor kroz različite drzavne subvencije, pre svega ukidanjem ili smanjenjem PDV-a na umetnost, nižom cenom zakupa prostora za galerije kao i davanjem nepovratnih sredstava za promociju umetnika u inostranstvu. Nadamo se da će se i u Srbiji menjati stvari na bolje”.

Poseban izazov predstavlja nedovoljno razvijeno umetničko trziste, na kome je jedino pravilo da se cena nekog dela određuje spremnošću kupca da izdvoji određenu sumu.

“ Mi se trudimo da stvaramo nove vrednosti koje su potkovane relevantnim činjenicama. Taj put je težak i zahteva vreme. Naš plan je da sav novac od prodaje ulažemo nazad u produkciju novih umetničkih radova i samim tim podstičemo ne samo produkciju već i razvoj savremene umetnosti u Srbiji, zbog čega nam je svaka dodatna pomoć i podrška dobrodošla”, kaže Maja Kolarić.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.