Da li je NAJSKUPLJA SLIKA NA SVETU izgubljena? (VIDEO)
Rad Leonarda da Vinčija, Foto: Profimedia

čuveno delo

Da li je NAJSKUPLJA SLIKA NA SVETU izgubljena? (VIDEO)

Slika Leonarda da Vinčija, prodata prošle godine po ceni od skoro pola milijarde dolara je “izgubljena”, zbog čega ljubitelji umetnosti mole saudijsko plemstvo da potvrdi njenu lokaciju…

Objavljeno: 27.11.2018. 09:52h
  • 4

“Salvator Mundi”, remek delo čuvenog umetnika nije viđeno u javnosti, otkako ga je Louvre Abu Dhabi kupio, preko saudijskog princa, Mohameda bin Salmana.

Ljubitelji umetnosti, kao i majstori koji su radili na njenoj restauraciji, izražavaju svoju rastuću zabrinutost zbog lokacije ove slike. Profesor Martin Kemp, koji je pomogao prilikom procesa autentikacije ovog umetničkog dela pre deset godina, rekao je da niko izvan najužeg kruga arapske hijerarhije ne zna gde se ova slika nalazi.

 

 

2005. godine, ova slika bila je kupljena za manje od 10.000 dolara tokom aukcije održane u Nju Orleansu od strane konzorcijuma umetničkih dilera, uključujući Roberta Sajmona koji je specijalista za ovo polje. Kada su ga upitali da li ima ideju gde se ovo pet stotina godina staro umetničko delo eventualno nalazi, izrazio je zabrinutost, jer nije dobio nikakve informacije.

Još jedna osoba sa intimnim uvidom u sliku jeste neko ko je zapravo radio na njoj, a ni ona ne zna gde se slika sada nalazi.

Dijen Dvajer Modestini, internacionalno poznati konzervator umetničkih dela starih majstora i slika iz devetnaestog veka, koja je provela više stotina radnih sati na restauraciji ove slike, zatražila je odgovor od Louvre Abu Dhabi muzeja, čisto kako bi znala da li je ovo ekstremno krhko remek delo u dobrim rukama.

 

 

Kao što verovatno znate, na slici možemo videti Isusa u plavoj odori, kako drži kristalnu kuglu i gleda direktno u svog posmatrača. Ova slika je i ranije gubljena u prošlosti, kada su je kolekcionari kupili po smanjenoj ceni, imajući osećaj da je u pitanju originalno Da Vinčijevo remek delo. Oni su upravo angažovali Dijen Dvajer i njenog supruga koji su joj povratili staru slavu.

Konzorcijum stručnjaka je 2013.godine potvrdio da je u pitanju originalna slika, kada su je prodali dileru umetninama, koji je navodno radio ispred ruskog milijardera, Dmitrija Ribolovljeva. Pod dramatičnim i kontroverznim okolnostima, saudijski princ je od njega kupio ovu sliku, samo nekoliko dana pre nego što je objavio otvaranje Louvre Abu Dhabi muzeja.

 

 

Slavni Rus je za sliku dao 127.5 miliona dolara, da bi kasnije optužio švajcarskog dilera da mu je previše naplatio. Potom, on je tužio aukcijsku kuću Sotheby’s za najmanje 380 miliona dolara, navodeći da su oni njegovom bivšem dileru umetnina pomogli da ga prevari.

Salvator Mundi, što u prevodu znači Spasilac sveta, bila je izložena 2011. godine tokom dramatičnog otkrivanja u Nacionalnoj galeriji Londona, gde je proglašeno da je ovo prva originalna novootkrivena slika Leonarda da Vinčija u u poslednjih sto godina.

 

 

 

Nakon toga, slika je trebalo da bude izložena u novom Luvru u septembru ove godine, ali je nedavno objavljeno da se njeno otkrivanje odlaže, što je zabrinulo stručnjake iz polja umetnosti.

Iz galerije i njene pariske verzije nema nikakvih komentara na ovu temu. Možemo samo reći da se čitav svet nada da, ko god da ima ovu sliku kod sebe vodi računa o njoj, jer je ipak stara pola veka i veoma osetljiva.

 

 

BONUS VIDEO: Sejo Sekson zove na koncert Zabranjenog pušenja 29. novembra!

(Espreso.rs / Luxlife.rs)

 

 

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media