MSUB i MSUV slave 5.000 posetilaca izložbe Ilije Šoškića AKCIONE FORME
5.000-a posetiteljka izložbe, Foto: Bojana Janjić, MSUB

JUBILARNI

MSUB i MSUV slave 5.000 posetilaca izložbe Ilije Šoškića AKCIONE FORME

Jubilarna posetiteljka je Jelisava Leskovar iz Maribora, penzionisana nastavnica likovnih umetnosti

Objavljeno:

Muzej savremene umetnosti i Muzej savremene umetnosti Vojvodine slave 5,000 posetilaca retrospektivne izložbe Ilije Šoškića Akcione forme. Slobodan Nakarada, v.d direktora i kustos izložbe dr Zoran Erić dočekali su petohiljaditog posetioca gospođu Jelisavu Leskovar iz Maribora, penzionisanu nastavnicu likovnih umetnosti. Muzeji su obradovali Jelisavu sa posebnim poklonom i besplatnim ulazom na izložbu.

Izložba Akcione forme je prva retrospektiva Ilije Šoškića koja se održava u dva muzeja savremene umetnosti – u Novom Sadu I Beogradu. Koncepcija izložbe kustosa Zorana Erića i Nebojše Milenkovića osmišljena je i prilagođena izlagačkim prostorima oba muzeja. U segmentu izložbe u Novom Sadu fokus je na radovima sa telom, performansima, umetničkim akcijama te Šoškićevom ideološki osvećenom delovanju u javnoj sferi.

U Beogradskom delu postavke akcenat je na konceptualnim celinama SATOR, Trap / Traphos, Paralele, kao i pojedinačnim radovima svednih ali i komplesknih geometriskih formi. Kroz dijalog dva segmenta jedne izložbe koja nije hronološki podeljena, već prati konceptualne celine u radu umetnika, izvedena je i sintagma za naziv izložbe: Akcione forme. Polazište je u terminu Marija Diakona „Forma u akciji” iz koga je izvedena višeznačenjska kovanica koja u mogućem nivou čitanja spaja dve ključne reči segmenata izložbe u Novom Sadu – akcija i Beogradu – forma. Izložba Akcione forme traje do 16. decembra u MSUV u Novom Sadu, i do 24. decembra u MSUB u Beogradu.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Grupa Triko (Boris Milanović i Milan Bukejlović)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.