KLASIČNO I SIMBOLIČNO: Izložba prstena i minđuša od antike do srednjeg veka
Prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka, Foto: Promo

muzej primenjene umetnosti

KLASIČNO I SIMBOLIČNO: Izložba prstena i minđuša od antike do srednjeg veka

Izložba će trajati do 31. januara 2019. godine, a javna vođenja za posetioce organizuju se petkom u 18h

Objavljeno:

Muzej primenjene umetnosti je za Dan muzeja (6. novembar 2018.), predstavio veliku temu iz oblasti istorije nakita, priređujući reprezentativnu izložbu iz muzejskih kolekcija - Klasično i simbolično, prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka, autorke Mile Gajić, višeg kustosa MPU.

Ovom prilikom prikazane su najpopularnije i najzastupljenije forme nakita - prstenja i minđuša iz antičkog perioda i doba srpskog srednjeg veka, 95 predmeta iz Zbirke metala i nakita Muzeja primenjene umetnosti, kao i 10 dragocenih predmeta iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba i prateći studijski katalog imaju za cilj da ukažu na poreklo i razvoj klasičnih formi prstenja i naušnica, na slojevit svet njihovih simbola i uloga, bliskost tema i novu interpretaciju motiva i ideja antike na srpskom srednjovekovnom nakitu. Na ovaj način, predmeti iz različitih istorijskih epoha sagledavaju se kao jedinstvena celina, unutar koje se jasno mogu uočiti originalni dometi starog srpskog zlatarstva.

Ljubitelji nakita imaju jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide poznata i nepoznata remek-dela, kao što su zlatan prsten kritsko-mikenske kulture nastao oko 1400. godine pre nove ere, rimske geme stare 2000 godina, vizantijski pečatni prsten iz VI–VII veka, viteško i streličarsko prstenje XIV i XV veka, srebrno srednjovekovno prstenje iz Novog Brda sa antičkim gemama, lunulaste minđuše klasične Grčke iz IV veka pre nove ere, rimske, ranoslovenske i srednjovekovne naušnice.

Predmeti koji će na ovoj izložbi biti predstavljeni javnosti ilustruju specifičan segment našeg kulturnog nasleđa koji svedoči o viševekovnoj tradiciji izrade i nošenja nakita na ovom podneblju, preplitanju različitih umetničkih uticaja i njihovom autentičnom stapanju u doba srpske srednjovekovne države, kada je klasično organski živelo u savremenom, a simbolično bilo način mišljenja i življenja.

Povodom Dana muzeja i održavanja izložbe Klasično i simbolično-prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti, u Digitalnoj biblioteci muzeja formirana je kolekcija Nakit i metal. Kolekcija obuhvata osam publikacija, koje je Muzej primenjene umetnosti objavio od 1969. do 2005. godine.

  • Autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU
  • Konzervacija: Milan Andrić
  • Grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko
  • Arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić
  • Muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

BONUS VIDEO: HATE POETRY: Brankica Stanković i Idro Seferi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.