Ulični umetnici i deca iz Svratišta oslikali 7 NOVIH MURALA
Umetnici i deca iz Svratišta, Foto: Aleksandar Đorđević

za vikend

Ulični umetnici i deca iz Svratišta oslikali 7 NOVIH MURALA

Umetnički kolektiv „Street Smart“ okupio je istaknute beogradske ulične umetnice i umetnike: Junk, Hope, Jana Danilović, Nikola Mihajlović, Studio Kriška i Bong, koji su tokom proteklog vikenda uz podršku dece iz „Svratišta za decu“ oslikavali zidove socijalnog preduzeća kafe-bar „16“ u Cetinjskoj 15a

Objavljeno:

Tokom ove akcije, nastalo je sedam murala, dok su deca iz „Svratišta za decu“ oslikavala jedan zajednički, ujedno učeći sa umetnicima kroz radionicu ulične umetnosti.

- „Ovakve akcije donose mnogo radosti deci, jer je ovaj način izražavanja njima, zapravo, blizak i ulična umetnost je nešto sa čim se oni jako često susreću. Ovaj vid umetničkog izražavanja za njih je važan ne samo u estetskom smislu, već i kao način da izraze ono što osećaju. Generalno, kreativni rad za decu iz Svratišta mnogo znači, a s druge strane ovo je i rad na njihovoj socijalizaciji, jer osim druženja sa umetnicima tokom vikenda su imali priliku i da se susreću sa sugrađanima koji su svraćali da pogledaju šta smo radili.“ – kaže Jasna Bratičević iz „Svrtaišta za decu“.

„Svratište za decu“ je jedino mesto u Beogradu namenjeno deci koja žive i rade na ulici. Socijalno preduzeće, kafe-bar „16“ otvoreno je sa ciljem da pruži podršku bivšim korisnicima „Svratišta“ nakon što napune 16 godina i predstavlja svojevrsnu priliku za dodatnu edukaciju, sticanje novih veština i mogućnost formalnog zapošljavanja. Pre svega, to je još jedna sigurna lokacija za decu koja žive i rade na ulici.

- „Mnogo nam je drago što smo ovom umetničkom akcijom bili u prilici da doprinesemo plemenitoj priči koju čine Svratište i Šesnaest. Voleli bismo da nastavimo da radimo sa decom i mladima koji su oko njih okupljeni i još više im približimo umetničke prakse na ulici. Tako da će ovo biti samo prva u nizu sličnih akcija“ – poručuju iz organizacije „Street Smart“.

BONUS VIDEO: Irina Karamarković na Beogradskom džez festivalu - Gusta mi magla padnala

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.