Umetnost po meri žene? U susretu sa delom Trejsi Emin
Jelena Ognjanović, kustoskinja izložbe, Foto: Promo

NAJAVA

Umetnost po meri žene? U susretu sa delom Trejsi Emin

Prateći program izložbe "Percepcije. Žena po meri društva?" odigraće se 19. i 20. oktobra u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu

Objavljeno:

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' u Galeriji Matice srpske već treću nedelju pored redovne postavke koja beleži veliki broj posetilaca, svakog petka i subote ima i izuzetan prateći program koji čine predavanja i stručna vođenja. I ove nedelje sve posetioce očekuje zanimljiv program.

Prošle nedelje u fokusu je bila čuvena britanska umetnica Sara Lukas, a ove subote, 20. oktobra u 18.00 sati o njenoj koleginici Trejsi Emin, kao jednoj od najprovokativnijih britanskih umetnica današnjice u nizu predavanja posvećenih životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica, pod nazivom U susretu sa delom Trejsi Emin, govoriće Jelena Ognjanović, kustoskinja izložbe.

Trejsi Emin predstavlja najintimnija iskustva u svojim delima poput ispovesti, ističući simbiozu života i umetnosti. Kroz najrazličitije medije (slikom, crtežom, videom, fotografijom, instalacijom) ona na šokantan način prikazuje događaje iz svog života. Bila je član tzv. Mladih britanskih umetnika, neformalne grupe koja je krajem osamdesetih godina promenila umetničku scenu Velike Britanije. Godine 2007. predstavljala je Veliku Britaniju na 52. Bijenalu u Veneciji.

Dan pre, u petak, 19. oktobra u 18.00 sati biće održano stručno tumačenje pod nazivom Umetnost po meri žene? Pogledi na istoriju ženske (samo)reprezentacije u umetnosti dr Ane Bogdanović, istoričarke umetnosti. Kroz analizu primera umetnosti predstavljenih na izložbi Percepcije. Žena po meri društva? biće ponuđen uvid u genezu ženske (samo)reprezentacije u umetnosti kao jednog od načina konstituisanja narativa o sveobuhvatnijem razvoju umetnosti i njene istorije.

Centralno razmatranje ovako koncipiranog tumačenja se odnosi na pitanja mogućnosti i neophodnosti promene pogleda, ne samo na umetnost koju su stvarale žene, već i na one umetničke gestove koji za svoju temu uzimaju žensko prisustvo, na taj način upućujući na značenjsku i istorijsku višeslojnost mesta žene i njene reprezentacije u umetnosti. Posebna pažnja biće posvećena i analizi kustoskih intervencija koje su u okvirima izložbe izvedene, a koje se odnose na transistorijska sučeljavanja umetničkih pozicija.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Grupa Turisti

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.