RAZREŠENA DUŽNOSTI: Ivona Jevtić više nije gradska sekretarka za kulturu Beograda
Dobila novu funkciju, Foto: Zorana Jevtić

ima novo zaduženje

RAZREŠENA DUŽNOSTI: Ivona Jevtić više nije gradska sekretarka za kulturu Beograda

Ivona Jevtić će na čelu Teslinog muzeja biti najduže godinu dana

Objavljeno: 11.10.2018. 16:07h
  • 54

Skupština grada Beograda razrešila je 11. oktobra gradsku sekretarku za kulturu Ivonu Jevtić i ujedno je imenovala za v.d. direktora Muzeja Nikole Tesle.

Prethodno je razrešen dosadašnji v.d. direktora tog jedinstvenog muzeja posvećenog velikom naučniku Nikoli Tesli, Branimir Jovanović.

Ivona Jevtić će na čelu Teslinog muzeja biti najduže godinu dana, preneo je Beoinfo sa sednice gradskog parlamenta.

Prema saznanjima “Blica”, novi gradski sekretar za kulturu najverovatnije će biti Ivan Karl, dugogošnji urednik filmskog programa RTS-a.

Ivona Jevtić, kako je preneo “Blic”, podnela je ostavku na mesto gradske sekretarke za kulturu.

 

 

Smenu Ivone Jevtić je pre više od pola godine zatražio veliki deo kulturne scene, nakon analize rezultata gradskog konkursa za (su)finansiranje projekata u 2018. godini koju je obavila Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), a prema kojima je gotovo trećina ukupnog budžeta Sekretarijata za kulturu za sufinansiranje projekata u 2018. godini raspodeljena organizacijama čije je učešće sumnjivo iz različitih razloga, bilo da nisu registrovane za oblast kulture, bilo da su se registrovale neposredno uoči konkursa ili su promenile delatnost da bi ispunile uslov za učešće.

Asocijacija NKSS, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Udruženje likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Muzikološko društvo Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo (SKD) i Evropski pokret u Srbiji, zatražili su bili odgovornost i smenu Ivone Jevtić uz ranije zahteve u vezi sa gradskom konkursom za kulturu, ali se gradske vlasti nisu do sada na to obazirale.

Tim povodom je Inicijativa Ne davimo Beograd podnela u aprilu Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Ivone Jevtić i drugih lica, zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Uoči aktuelne sednice gradskog parlamenta, Inicijativa je saopštila da Gradska uprava već šest meseci odbija da dostavi Tužilaštvu neophodne informacije za pokretanje krivičnog postupka.

 

 

Ivona Jevtić imenovana je za gradsku sekretarku za kulturu u avgustu 2016. godine, a na toj funkciji zamenila je Vladana Vukosavljevića, koji je imenovan za ministra kulture i informisanja Srbije.

Prethodno je bila na čelu Kulturnog centra Beograda, a u martu 2016. godine našla se u žiži javnosti zbog uklanjanja dela radova sa izložbe “Dirty Season – Necenzurisano” foto-kolektiva Kamerades u galeriji Artget KCB-a, koji je zbog cenzure odlučio da pre vremena zatvori izložbu. Tim povodom deo javnosti je tražio i smenu Ivone Jevtić, a protivljenje njenoj odluci da ukloni deo izložbe Kameradesa izrazio je bio i programski sektor KCB-a.

Burne reakcije u javnosti izavalo je i imenovanje Ivone Jevtić za v.d. direktora KCB-a 2014. godine, s obzirom na način na koji je smenjena Mia David i konteksta promene statusa Oktobarskog salona, ali i zbog toga što nije imala iskustvo rada u kulturi.

 

 

Prema biografskim podacima Ivone Jevtić (1977), profesor je srpskog jezika i književnosti, a radila je u struci u Muzičkoj gimnaziji “Davorin Jenko”, Osnovnoj školi “Josif Pančić” i Petnaestoj beogradskoj gimnaziji.

Bila je angažovana u polju marketinga u nekoliko firmi, a na čelo KCB-a došla je sa mesta rukovodioca Odeljenja za trgovinu i usluge Javnog preduzeća “Pošte Srbije”, gde je bila zaposlena od jula 2010. Govori engleski i ruski jezik.

 

 

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Aleksandar Zograf

 

(Espreso.rs / Seecult.org)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media