Izložba FUTUROGRAFIJA Bojana Milojevića Asteriana u Domu kulture Studentski grad
Foto: Promo

novo doba

Izložba FUTUROGRAFIJA Bojana Milojevića Asteriana u Domu kulture Studentski grad

Izložba najavljuje 9. Festival nesvrstanog stripa Novo Doba koji se od 10 - 14. oktobra dešava na više lokacija u Beogradu

Objavljeno:

Izložba Futurografija predstavlja trideset novih grafika velikog formata Bojana Milojevića – Asteriana, ilustratora i grafičkog dizajnera koji crta i piše naučno fantastične stripove. Otvaranje će biti u utorak 9. oktobra, a radno vreme Velike galerije je svakog dana osim nedelje od 17.00 – 21.00.

Pored osnovne konstrukcije prizora u vidu jakih kontrasta na grafikama se mogu zapazati polja/oaze sačuvane za boju. Motivi najpre dolaze iz polja anticipacije, iz sfere naučne fantastike i šire - fantazije, ali i iz sfere buke i meteža underground estetike. Iz te dve oblasti, jedne koja još uvek ne postoji (sf) i druge (underground), koja jedva da postoji ili postoji privremeno, dolaze gradivni elementi za jedan oštar i hladan svet racionalnosti, svet koji je takođe i svet apsurda i znatiželje.

Ruku pod ruku, transhumanistički prizori novog sveta, nelogična arhitektura, neosapiensi, zaumni hologrami, opskurni singulariteti i katastrofične vizije mutantskih klanica nagađanjem razotkrivaju skelet novog doba. Naznačeni i naslućeni, visoko šifrovani i zamućeni, nacrti iz suterena limbičkih mreža bića demonstriraju neophodnost suženja svesti kao uslova ljudskog postojanja i pokazuju smer za prevazilaženje ograničenja kroz gotovo fanatičnu veru u nove slobode i sposobnosti koje bi nove tehnologije trebalo da otključaju.

Asterian - prazan prostor
Asterian - prazan prostor foto: Asterian

Ovo su grafike obećanja, najave promena, duhovne, biološke, hemijske i energetske revolucije, dalje pokazuju redukciju - kao sveti imperativ svakog komunikacijskog oružja, viralnost i neophodnost prihvatanja, odbacivanje kao neophodnost rasta. Cyberpunk, psychopunk, raypunk se alhemijski rastapaju u apstrahovanju jer budućnost uvek mora biti iza ćoška, a ne evidentna. Ljudska memorija je augmentovana, izazvana, a ovo su dokazi njene fluidnosti, tehnovizije kiborga, bajalice droida druida, upozorenja iz daleke budućnosti.

Futurografije postavljaju pitanje: da li je haos zanemaren ili je integrisan u svet; da li postoji van njega samo se s vremena na vreme obrušavajući u naše postojanje i iza kakvih se imena danas najčešće krije? Možda se haos upravo proteruje iz ovog realma, pa umetnik samo beleži proces, užasne slike egzodusa i još užasnije slike uređenog sveta koji dolazi, sveta koji će bojiti psihičke manije ili vrsta tiranije za koju još uvek nemamo ni ime.

Asterian  - Skok
Asterian - Skok foto: Asterian

Transhumanizam je jedna od ideoloških podloga ovog crtačkog stila i poduhvata. On je želja (i delanje) da se prevaziđe trenutno ljudsko stanje, koja dolazi kao odgovor na nemogućnost duhovne i biološke evolucije, koja je prespora da odgovori na sve veće izazove, koje nam postavlja svet u kojem sve više ljudi želi sve više stvari, moći i kontrole. Sam proces nastanka radova je kiborški, sastavljen iz manuelnog, tradicionalnog crtanja sa daljom digitalnom obradom skenova.

Bojan Milojević Asterian (1985) završio je visoku školu strukovnih studija – Beogradsku politehniku na smeru za grafički dizajn. Bavi se ilustrovanjem knjiga, crtanjem stripova i grafičkim dizajnom. Objavljivao je svoje radove najpre u fanzinima i samizdatima a potom i u strip antologijama, novinskim i umetničkim časopisima u Srbiji i inostranstvu. Redovno posećuje i učestvuje na sajmovima, festivalima, izložbama i radionicama koje se bave stripom, ilustracijom i drugim vizuelnim umetnostima.

Ulaz je slobodan.

BONUS VIDEO: Belgrade SAXperience intervju sa direktorom festivala

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.