U SUSRET MEĐUNARODNOM SALONU STRIPA: Od skromnih početaka stripa u Srbiji, do slavnih jubileja (VIDEO)
Foto: Espreso.co.rs

16. IZDANJE

U SUSRET MEĐUNARODNOM SALONU STRIPA: Od skromnih početaka stripa u Srbiji, do slavnih jubileja (VIDEO)

Otvaranje festivala je u četvrtak. 27. septembra i trajaće do nedelje uveče 30. septembra

Objavljeno: 16:55h
Nikola Marković

Šesnaesto izdanje Međunarodnog salona stripa u SKC-u počinje u četvrtak, 27. septembra ove godine. Teško je i nabrojati sve autore i programe ovogodišnjeg izdanja, o čemu možete detaljno pročitati u našoj zasebnoj vesti. U fokusu ovogodišnjeg izdanja je nekoliko jubileja, poput pedesetogodišnjice edicija Zlatna serija i Lunov magnus strip, gostovanje Tonija Fejzule, španskog strip crtača rođenog u Srbiji, itd.

Na konferenciji za medije povodom održavanja ovogodišnjeg izdanja festivala okupili su se organizatori, članovi žirija koji su dodeljivali priznanja u nekoliko kategorija, autori stripova. Upadljiv je entuzijazam urednika festivala Mikija Pješčića, koji je prvo davao izjave televizijama, a potom i entuzijastično prenosio statističke podatke o tome koliko je ovogodišnje izdanje festivala napredovalo u odnosu na prošlogodišnje.

"Kako se osećam? Zaista se teško osećam. Loše spavam, sve me boli, nisam s porodicom, naročito u proleće kad pravimo koncept festivala. Dosadan sam svima. Ovo je jedan vojnički i predan posao", govori malo u šali, malo u zbilji Pješčić, ali sa osmehom koji ne ostavlja prostor sumnji da li uživa i sa ponosom pristupa festivalu.

Autori su skromni. Toni Fejzula govori o svom identitetu negde između Španije i Srbije, dok preiskusni Mikica Ivanović priča o svojim počecima i ulasku u svet stripa, premda mu to nije bilo osnovno zanimanje. U neku ruku, time govori i o načinu na koji se strip doživljavao u to vreme.

"Ko je u to vreme radio za Dnevnik, on je bio jedan od degradiranih crtača. Strip kao strip, ja nisam doživljao nešto posebno jer sam bio po struci građevinac. Puno vremena sam provodio po gradilištima, a u međuvremenu sam crtao", rekao je Ivanović, dodajući da mu i pomalo smeta što je u kasnijim fazama karijere poistovećivan sa svojim radom na ovim edicijama, premda se bavio i drugim stvarima.

.

Aleksa Gajić je dobitnik priznanja za doprinos srpskom stripu, dok su najbolji izdavači System Comics (domaći strip) i Besna Kobila (strani strip). Slobodan Ivkov, istoričar umetnosti, strip kritičar i stručni savetnik festivala, ujedno i član žirija, elaborirao je dostignuća dobitnika priznanja, ali i komentarisao svojevrsne paradokse na domaćoj izdavačkoj strip sceni.

"Prvi diplomski rad koji je uopšte urađen na Univerzitetu u Beogradu, a da ima veze sa stripom, uradio je Aleksa Gajić. On se nije zaustavio na tome. Taj strip koji je uradio u saradnji sa Darkom Grkinićem, "Technotise i ja", kasnije je pretočio u prvi srpski dugometražni animirani film. Mi do sada nismo imali tako nešto", rekao je Ivkov.

"Pre 35 godina sam podsećao izdavačke kuće koje su tada bile u punoj snazi, na mogućnost da se objavljuju domaćim autori. Da se angažuju i da se to prodaje u inostranstvu. Oni to nisu uradili. Ja sam pisao o tome pre 35 godina, da ćemo mi na kraju plaćati strancima za izdavačka prava za naše autore koji objavljuju u inostranstvu. Umesto da radimo obrnuto. System Comics je izdavač koji sad njima plaća izdavačka prava da bi se na srpskom objavljivali srpski autori stripova koji rade po stranim scenarijima. To je jedna bizarna situacija. Ali prilika je propuštena pre tri i po ili četiri decenije", dodao je on.

Otvaranje festivala je u četvrtak. 27. septembra i trajaće do nedelje uveče 30. septembra.

BONUS VIDEO: OVACIJE ZA FILHARMONIJU U GRACU: Pogledajte kako svira najbolji orkestar u Srbiji

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.