Izložba Field Of Teleportation u Galeriji Doma omladine Beograda (FOTO)
Foto: Promo

NAJAVA

Izložba Field Of Teleportation u Galeriji Doma omladine Beograda (FOTO)

Izložba Nataše Galečić & Nemanje Nikolića biće otvorena u utorak, 25. septembra u 19:00 u Galeriji DOB-a

Objavljeno:

Nizom raznovrsnih mehaničkih i prostetičkih sposobnosti novi tehnološki mediji doprinose dramatičnom prevazilaženju ograničenja i proširivanju mogućnosti ljudske percepcije, koja nas uvodi u nove vizuelne i estetske doživljaje.

Usled prekomerne upotrebe tehničkih pomagala (kamera, telefona, fotoaparata itd.) naviknuti smo da svet posmatramo kroz tehnološka sočiva u kome se svakodnevni narativi pretvaraju u kontrolisane i proračunate algoritme, koji nas uvode u polje iluzije i parališu fenomenološku obradu informacija. Pasivno obrađivanje čulnih impulsa i fragmentarni doživljaji celine čine da naše oči postaju sve manje korespodentne sa ostatkom našeg tela. Ono što je predmet istraživanja ove izložbe jeste kako se psihološke i emotivne jedinice vremena mogu iz stanja fluidnosti i efemernosti preneti u polje statičkog delovanja i pasivnog doživljaja.

Ideja za saradnjom na izložbi javila se kao zajednička potreba dvoje umetnika, Nataše Galečić i Nemanje Nikolića, da uspostave vizuelni dijalog između svojih suprotstavljenih pozicija posmatrača i podele svoja iskustva putovanja. Nemanjino putovanje se odvija kroz filmski kadar i uslovljeno je tehničkim aparatusom – njegove slike su zapravo prikazi iskustava gledanja filmova (neki od njih su Vertigo i North by Northwest Alfreda Hitchcocka, The French Connection Williama Friedkina, itd.), pri čemu umesto filmskih sadržaja u prvi plan stavlja svoj unutrašnji doživljaj filma – njegov grafički ritam. Na taj način on dekonstruiše pokretnu sliku i njene audio-vizuelne efekte pretvara u ritmičke kodove i geometrijske forme.

Rad Nataše Galečić
Rad Nataše Galečić foto: Promo

Nasuprot tome stoji Natašino fenomenološko putovanje kroz prostor. Kao putnik, koji živi između jednog i drugog privremenog mesta boravka, vrlo često se nalazi u poziciji posmatrača ili posetioca, stranog tela koje je simultano i prolaznik i činilac određenog sistema. U tim momentima mobilnosti njeno telo zauzima jedan međuprostor u kome relacije između prostornih elemenata čine zapravo njenu stvarnost. U instalacijama koje stvara nastoji da svoje putne zapise (neprestane tenzije između blizine i daljine, posmatranja i nastanjivanja, oka i zemlje) pretoči u ritmičke mape koje prenose sliku novog sveta pretrpanog fragmentarnošću informacija, i prikaže kondenzovane forme unutar kojih je savremeni ljudski život ispregrađivan.

Rad Nemanje Nikolića
Rad Nemanje Nikolića foto: Promo

Snažna veza između radova ova dva umetnika vidljiva je upravo u obostranom interesovanju za preispitivanje mogućnosti samog medija slike i njene percepcije u eri tehnologija i globalnih komunikacija. Vizuelnu korespodenciju, u zajedničkom izlagačkom prostoru, Nataša i Nemanja nastoje da pretvore u prostorni događaj čiji likovni i konceptualni sadržaji omogućavaju da se svesnim i/ili nesvesnim samoispitivanjem obuhvate motivi kao što su vreme, ritam, boja, zapis, i distanca. Transponovanjem ličnih doživljaja filma i grada u prostor galerije umetnici otvaraju zonu međudelovanja sa potencijalom za novu, neočekivanu reakciju i događaj.

Izložba traje do 12. oktobra 2018.

Radno vreme Galerije: utorak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

BONUS VIDEO: NEOBIČAN SVIRAČ U CENTRU BEOGRADA: On kod Doma omladine zabavlja prolaznike (KURIR TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.