ISTORIJSKI DOGAĐAJ ZA SRBIJU: Posle 15 godina NARODNI MUZEJ je ponovo otvorio vrata, EVO ŠTA SMO ZATEKLI UNUTRA! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

KOnačno!

ISTORIJSKI DOGAĐAJ ZA SRBIJU: Posle 15 godina NARODNI MUZEJ je ponovo otvorio vrata, EVO ŠTA SMO ZATEKLI UNUTRA! (VIDEO)

Rekonstruisani muzej prvi su obišli najbolji učenici beogradskih osnovnih škola i mediji

Objavljeno: 16:30h

Stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu ponovo će od sutra biti dostupna svim našim sugrađanima, ali i svim gostima Beograda. Prvi posetioci moći će da obiđu Narodni muzej već od četvrtka, 28. juna od 23 sata, a muzej će naredna 24 sata neprekidno raditi uz besplatan ulaz prva tri dana.

Redakcija Espresa je, zajedno sa novinarima drugih medija, ali i najboljim učenicima osnovnih škola u Beogradu, ekskluzivno imala priliku da pogleda deo stalne postavke pre zvaničnog otvaranja!

Prvo nam je zapalo za oko da su radovi još uvek u toku i da sve brižno priprema za samu svečanost otvaranja i za prve "prave" posetioce - osećao se miris sveže farbe, radnici su u određenim delovima muzeja još uvek doterivali kako sam prostor, tako i izložbene artefakte.

Završni radovi u toku
Završni radovi u tokufoto: Filip Plavčić

Uz direktorku muzeja Bojanu Borić Brešković, na otvaranju je govor održao i naš poznati grafički dizajner Slavomir Stojanović Futro, zaslužan za novi vizuelni identitet ove institucije. On je pojasnio da se na novom logotipu nalaze dve rajske ptice, odnosno dva fauna iz Miroslavljevog jevanđelja, te da se radi o metafori u kojoj su ove ptice prikazane kao Narodni muzej koji brižno čuva duh naše nacije.

Slavomir Stojanović Futro
Slavomir Stojanović Futro foto: Filip Plavčić

Naročito vredan gest je bio organizovan obilazak muzeja za najbolje učenike beogradskih osnovnih škola, koji nisu skrivali oduševljenje grandioznom stalnom postavkom. Jedan od njihovih vodiča bio je i naš proslavljeni muzičar Slobodan Trkulja, koji je takođe bio oduševljen i počastvovan kako svojom rolom, tako i samim Narodnim muzejem u novom ruhu.

Slobodan Trkulja u Narodnom muzeju
Slobodan Trkulja u Narodnom muzejufoto: Filip Plavčić

Nažalost nismo bili u mogućnosti da obiđemo dugo iščekivanu kolekciju evropske umetnosti, ali smo pored prizemlja posvećenog numizmatici i arhelogiji, mogli da obiđemo i impresivnu kolekciju srpske umetnosti XX veka.

Narodni muzej u prizemlju
Narodni muzej u prizemljufoto: Filip Plavčić
Narodni muzej - arheologija
Narodni muzej - arheologijafoto: Filip Plavčić
Arheološka kolekcija
Arheološka kolekcijafoto: Filip Plavčić
Narodni muzej - kolekcija srpske umetnosti
Narodni muzej - kolekcija srpske umetnostifoto: Filip Plavčić
Narodni muzej u Beogradu - srpska umetnost
Narodni muzej u Beogradu - srpska umetnostfoto: Filip Plavčić
Srpska umetnost u Narodnom muzeju u Beogradu
Srpska umetnost u Narodnom muzeju u Beogradufoto: Filip Plavčić

BONUS VIDEO: POSLE 15 GODINA PONOVO U NARODNOM MUZEJU:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.