ZAVIRITE U NJIHOVE PRIVATNE VREDNOSTI: U rezidenciji ambasadora Švajcarske otvorena izložba mladih srpskih umetnika (VIDEO)
Foto: Espreso

izložba koju vredi posetiti

ZAVIRITE U NJIHOVE PRIVATNE VREDNOSTI: U rezidenciji ambasadora Švajcarske otvorena izložba mladih srpskih umetnika (VIDEO)

Izložba "Privatna vrednost" predstavlja mesto okupljanja umetnika najmlađe generacije, različitih umetničkih poetika i medija izražavanja

Objavljeno:

U rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu sinoć je svečano otvorena izložba radova petoro mladih srpskih vizuelnih umetnika pod nazivom „Privatna vrednost“.

Finalisti Nebojša Adamović, Kristina Bajilo, Andrea Dramićanin, Nadežda Kirćanski i Jelena Pantelić, odabrani su na konkusru koji je Ambasada Švajcarske raspisala u martu sa idejom da pokrene dugoročniju inicijativu pružanja podrške ovdašnjim mladim talentima.

Stručni žiri u sastavu Mišela Blanuša, Nikola Kolja Božović i Jan Egster, odabrao je pomenutih petoro autora, među više od 200 prijavljenih. Pravo učešća imali su umetnici ne stariji od 30 godina sa stalnim boravkom u Republici Srbiji.

Radovi Nebojše Adamovića
Radovi Nebojše Adamovića foto: Nebojša Adamović

Izložba ’Privatna vrednost’ predstavlja mesto okupljanja umetnika najmlađe generacije, različitih umetničkih poetika i medija izražavanja. Pet umetnika predstavilo je svoju umetničku praksu kroz radove kojima su pokušali da prikažu ličnu ispоvеst i promišljanje, živоtnо оkružеnjе ili lični prоstоr ispunjеn pоznаtim prеdmеtimа ili situаciјаmа, dајući im nајrаzličitija značenja – intimna ili kritička.

- Slojevitost ove teme isčitavamo kao situacije iz svаkоdnеvnоg živоtа ili one koje stvаrајu оsеćај dеzоriјеntаciје i nеslаgаnjа sa društveno nametnutim sistemima vrednosti, stvаrаjući ponekad pаrаdоksаlni svеt umesto onog realno prihvaćenog - ističu članovi žirija.

- Kada sam pre dve godine stigao u Beograd, odmah me je zadivila vitalnost kulturnog života grada. Nije slučajno da su talenti poput Petra Lubarde ili Marine Abramović ponikli baš u Beogradu. Ova zemlja se diči kulturnim nasleđem koje je neophodno ne samo sačuvati već i podstaći na dalji razvoj. Predstavlja mi veliko zadovoljstvo što Švajcarska može da pruži svoj mali doprinos organizacijom ove izložbe.

Više od dvadeset godina nakon raspada Jugoslavije, Srbija i susedne zemlje izgradile su nove društvene i kulturne modele u cilju jačanja nacionalnih kohezija. Čvrsto verujem da umetnici mogu pružiti svoj doprinos procesu redefinisanja društvenog identiteta. Preispitujući društvo u kom žive, umetnici najčešće zastupaju vrednosti poput tolerancije, otvorenosti i poštenja.

Kao jedan od četiri najveća bilateralna donatora Srbije, Švajcarska sa zadovoljstvom ’ulaže’ u ljudski kapital sutrašnjice. Izložba ’Privatna vrednost’ neće biti jednokratna inicijativa. Namera mi je da to postane praksa i da se ponovi bar 2019. i 2020. godine. Imajući u vidu kvalitet radova petoro ovogodišnjih finalista, sa nestrpljenjem iščekujem buduće izložbe - izjavio je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji.

Na svečanom otvaranju izložbe, proglašena je i pobednica konkursa Andrea Dramicanin koja je dobila nagradu u iznosu od 2000 evra. Svih petoro finalista, takođe, su dobili novčanu potporu od Ambasade Švajcarske u Srbiji u iznosu od 500 evra za pripremu radova koji će biti izloženi.

Radovi Andree Dramicanin
Radovi Andree Dramicanin foto: Marko Kažić

Izložba u rezidenciji švajcarskog ambasadora u ulici Andre Nikolića 30 (Sanje Živanovića) biće otvorena za publiku od sutra do 3. jula.

Bonus video

Branislav Lečić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.