SVAKIM DANOM PADAMO SVE NIŽE: Kad vidite šta se otvara na mestu galerije Grafički kolektiv zapitaćete se ko je ovde lud?!
Foto: Fonet

koliko se srozavamo, to je strašnO!

SVAKIM DANOM PADAMO SVE NIŽE: Kad vidite šta se otvara na mestu galerije Grafički kolektiv zapitaćete se ko je ovde lud?!

Nezaobilazna institucija na kulturnoj mapi naše prestonice primorana je da napusti svoj galerijski prostor u kojem se nalazi još od davne 1949. godine

Objavljeno:

Kultno umetničko mesto galerija Grafički kolektiv umesto izlaganja grafika na Obilićevom vencu 27 uskoro će, po svemu sudeći, prodavati palačinke!

Grafički kolektiv je zbog restitucije prinuđen da se 2018. godine iseli sa adrese Obilićev venac 27, a naslednici vlasnika Palate Ninčić, u čijem se prizemlju nalazi Grafički kolektiv, godinu dana nakon što im je zgrada u procesu restitucije vraćena odlučili su da je prodaju drugim zakupcima.

Mnogi građani će biti razočarani ovakvom odlukom
Mnogi građani će biti razočarani ovakvom odlukom foto: Fonet

Ovakvom odlukom posebno je ogorčen predsednik Gradskog odbora DS-a Balša Božović koji je svoje nezadovoljstvo izrazio i putem interneta.

- Da propadamo kao društvo najjasnije se vidi na primeru zatvaranja čuvene beogradske galerije Grafički kolektiv umesto koje će biti otvorena palačinkarnica - tvitnuo je Božović.

U galeriji je pre dva dana priređena izložba "Otisak vremena Fragmenti iz istorije" u kojoj je sumirano 70 godina postojanja te prodajne ustanove i njen značaj u umetnosti Srbije i Jugoslavije.

Tom prilikom karikaturista Dušan Petričić je izjavio da se "sve što se otima, može ozbiljnošću sačuvati i vratiti".

- Beograd se već ozbiljno vreme bruka, galerije će nam se naći na ulici, a i nama je tamo mesto. Izađimo na ulicu da nam više nijedna institucija tamo ne završi. Prestanimo s nepodnošljivom promocijom zatvaranja očiju i okretanja glave - istakao je Petričić, a marketinški stručnjak i član Upravnog odbora RTS-a Nebojša Krstić, nije se baš složio sa umetnikom.

- Petričić za deset godina Miloševićeve vlasti nije zucnuo. S obzirom na to, zašto li su mu ovako istanjeni živci? - zapitao je Krtsić na Tviteru.

Bonus video

Intervju sa uličnim umetnicima iz Izraela Dede i Nican Minc

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.