BEOGRAD JE DOBIO NOVI, SPEKTAKULARNI GRAFIT: A priča koja stoji iza njega je potpuno MAGIČNA! (VIDEO)
Foto: Printscreen

ulična umetnost

BEOGRAD JE DOBIO NOVI, SPEKTAKULARNI GRAFIT: A priča koja stoji iza njega je potpuno MAGIČNA! (VIDEO)

Ulični umetnik Dede je sa svojom partnerkom oslikao jedan od zidova u krugu nekadašnje fabrike "Trudbenik"

Objavljeno: 12:21h

Povodom dana izraelske umetnosti, Beograd je ugostio ulične umetnike Dede i Nican Minc koji već četiri dana svoju umetničku bazu grade na ruševinama nekadašnje fabrike „Trudbenik“.

Dede, izraelski street art umetnik i jedan od najbližih saradnika misterioznog Benksija, svetski poznatog bristolskog street art i grafiti umetnika, čiji je umetnički rad često povezivan sa politikom, udružio je snage sa uličnom pesnikinjom Nican i iz ploda te saradnje naš grad je dobio jedan od najlepših grafita. Grafita iza kojeg se krije predivna priča.

Dede je sa svojom partnerkom oslikao jedan od zidova u krugu nekadašnje fabrike "Trudbenik", a njihov rad će ujedno predstavljati uvod u ovogodišnji umetnički "Dev9t" festival koji će se održati od 15. do 23. juna.

Grafit se nalazi u blizini Brankovog mosta
Grafit se nalazi u blizini Brankovog mosta foto: Printscreen

- Ovo je prvi put da ambasada Izraela učestvuje na ovakvom projektu koji je realizovan u sklopu "Dana izraelske umetnosti“ održanih u "Ciglani" proteklog vikenda. Ovaj projekat ne podrazumeva samo umetničku saradnju, već i povezivanje između Beograda i Tel Aviva. Dva grada koji su živahni, topli sa bogatom uličnom umetnošću i raznovrsnim ljudima, a ponajviše snažnom energijom koja se oseća u oba grada - ističe zamenica ambasadora Izraela Dženi Sedov.

Dedeova ptica je neobično stvorenje, sastavljena od vizuelnog materijala koji je umetnik godinama prikupljao i koji je samo čekao da se pretoči na zid neke zgrade.

- Ptice su evolucija stila mog rada, sa komadima drveta koji ostaju kao otpaci na gradilištima. Počelo je pre 5-6 godina, inspirisala su me gradilišta koja sam video u Tel Avivu. Video sam manje kuće i radionice koje su uništavali kako bi izgradili solitere i kako bi grad napredovao. Iskoristio sam ovu inspiraciju, i počeo da slikam i radim sa ovim ostacima, da ih skupljam vizuelno i da pokušam da ih sastavim u figure životinja, ali životinja koje su poput transportnih mašina, koje prevoze stvari na druga mesta, dakle reč je o mašinama koje je čovek napravio da bi putovao - objašnjava Dede i dodaje:

Dede želi da ostane anoniman i ne prikazuje svoje lice
Dede želi da ostane anoniman i ne prikazuje svoje lice foto: Printscreen

- Kad je reč o ovome ovde, iskoristio sam lik vrabaca, koji je lokalna ptica, simbol Beograda. Čitao sam da vrapci nestaju iz Beograda. Oni su male i nežne ptice koje traže slobodu, i imaju mnogo problema sa velikim, jačim pticama. Ovo je za mene povezano sa razaranjem koje vidim po celom Beogradu, sa bombardovanjima, sa raznim vladarima... Dakle, to je alegorija... Simbol Beograda...

S druge strane, Nican je bila zadužena za poruku koju ovaj grafit nosi i koju je tako vešto skrojila u dve rečenice.

- Ona govori o snovima koje imamo svi mi, ali u trenutku kada se probudimo shvatamo da nema svih tih snova koje smo te noću sanjali. Čovek je gladan i ima velike ambicije, ali teško je ispuniti sve o čemu smo sanjali. U tome ima mnogo frustracije, ali i nade - priča umetnica fascinirana našim glavnim gradom.

Nican Minc
Nican Minc foto: Printscreen

Koji je najveći projekat na kojem ste radili i vama lično najdraži?

Ovaj je prilično veliki, radili smo na sličnim projektima, ali zid na kojem smo naslikala ovaj grafit visok je petnaest metara, što je dosta visoko. Imamo mnogo murala širom sveta, a što se tiče mog omiljenog rada, za koji ne mogu reći da mi je najdraži, već da me je emotivno najviše dirnuo, on se nalazi u Poljskoj gde je bio smešten jevrejski geto. Za mene, to je predstavljalo nešto sasvim posebno.

Da li za vas postoji neko mesto iz snova na kojem maštate da oslikate grafi?

Moj san je da obiđem svet, ne postoji neko posebno mesto, već želim da budem u mogućnosti da vidim globalnu sliku kojoj moja umetnost stremi.

Pogledajte ceo intervju sa ovim svetski poznatim umetnicima:

Bonus video

Katarina i Lazar uče novinare Espresa da plešu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.