POBEDE I POBEDNICI: Noć muzeja u Institutu za umetničku igru
Foto: Promo

IZLOŽBA

POBEDE I POBEDNICI: Noć muzeja u Institutu za umetničku igru

U realizaciji događaja učestvovaće i studenti Fakulteta za inženjerski menadžment, koji će biti zaduženi za sprovođenje bezbednosnih protokola

Objavljeno: 13:43h

Institut za umetničku igru će u okviru Noći muzeja predstaviti savremena istraživanja studenata i profesora u oblasti umetničke igre koja će biti prikazana u formi koreografija, fotografija i video radova. Radovi će biti prikazani u zgradi Instituta, u Bulevaru vojvode Mišića 43.

U Svečanoj Sali Instituta, s početkom u 19h biće izvedena koreografija „Stradanje i ubistvo Žan Pol Mara kako ih prikazuje glumačka trupa ludnice u Šarantonu pod vođstvom Markiza de Sada“.

Komad Petera Vajsa Stradanje i ubistvo Žan Pol Mara kako ih prikazuje glumačka trupa ludnice u Šarantonu pod vođstvom markiza de Sada (u daljem tekstu Mara - Sad) predstavlja groteskno uprizorenje istorijskog događaja. Hibridnost i kontradiktornost narativa, kontrastnost teme i načina na koji se ona obrađuje, zatim zbunjujuća suprotnost značenja teksta i jezika kojim se on saopštava, uvrstili su Mara - Sad u jedno od najzanimljivijih dela moderne dramske baštine. Pored velikog interesovanja delo je osvojilo i najviša priznanja stručne kritike, postavši klasikom avangarde. S pedagoškog stanovišta tekst je značajan kao izrazito provokativno i plodno tlo za izvođače. Svojim specifičnim žanrom (baziranim na tragikomediji i groteski), jakim političkim angažmanom i filozofskim promišljanjem o zajednici i promenama u njoj, predstavlja izvanredan poligon na kom će koreografi i izvođači (studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu) ostvariti svoje viđenje. Komad Mara - Sad opisuje bizarnu predstavu koju štićenici ludnice u Šarantonu igraju za okupljenu publiku, više zainteresovanu, kao i savremenu publiku, za ekscese i neuračunljivost učesnika, nego za temu koju obrađuju ili umetničko dostignuće izvođača.

Koreografi i izvođači: studenti II godine Instituta za umetničku igru u Beogradu (u saradnji sa studentima I i III godine, kao i studentima solo pevanja sa Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu i Teodora Sujić).

Video Radovi Svečana sala

Nikola Pavlović

“Ko bradu kosi a ko penu nosi”, video rad

Jelisaveta Vučenović „Internal sounds“, video rad

Jovana Ikonić “Sekunda”, video rad

Nikola Pavlović

“Čekajući Beograd na vodi”, video rad

Nikola Pavlović “Jutro”, video rad

Jovana Ikonić “Znam”, video rad

SAMOĆA PROSTIH BROJEVA Đurđija Jelenković Koreografija

Performans i koreografija “Samoća prostih brojeva” u režiji i izvođenju Đurđije Jelenković, bavi se temom Ruske revolucije 1917., prenesene u arhitekturalnu građu prostora i pokreta. Kao rezultat stvoren je performans koji za prostor koristi niz prozora na visini kao revoluciju u prostoru i govor kao revoluciju u pokretu.

Izložba fotografija studenata osnovnih studija Instituta za umetničku igru Svečana sala

Fotografije su nastale na predmetima Uvod u pokret i sliku i Pokret i slika, koji vodi Doc. Nemanja Maraš.

U realizaciji događaja učestvovaće i studenti Fakulteta za inženjerski menadžment, koji će biti zaduženi za sprovođenje bezbednosnih protokola.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.