Izložba Džonija Rackovića OTKAZANA zbog optužbi za seksualno uznemiravanje!
Džonijeva izložba je otkazana, Foto: Dragana Udovičić

OZBILJNE OPTUŽBE

Izložba Džonija Rackovića OTKAZANA zbog optužbi za seksualno uznemiravanje!

Džoni Racković multimedijalni umetnik, pisac, glumac, skejter i ekscentrik nedavno je došao u žižu javnosti kada je Inicijativa "Ne davimo Beograd" izdala saopštenje u kome je navedeno da je Racković na skupu tokom dočeka izbornih rezultata seksualno napastvovao jednu od aktivistkinja, što je izazvalo burne reakcije

Objavljeno:

Izložba "State of shock" posvećena kontroverznom umetniku Džoniju Rackoviću najavljena za 14. april u zgradi bivšeg Kluza, iznenada je otkazana. Publika je trebalo da vidi originalne fotografije, čiji je glavni akter Racković, a čiji su autori eminenti rok fotografi.

Razlog otkazivanja je nedavni incident tokom predizborne noći, kada je Racković optužen da je seksualno uznemiravao jednu devojku na skupu organizacije "Ne davimo Beograd".

Kako je prvobitno bilo najavljeno Nenad Džoni Racković je trebalo da na događaju pod nazivom "Buka! Sada!" predstavi izložbu fotografija “State Of Shock!”, autora među kojima su Goranka Matić, Tomislav Peternek, Srđan Veljović, Boris Bulić... Međutim, organizatori su iznenada odlučili da otkažu izložbu.

Nenad Džoni Racković je ličnost koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Nenad Džoni Racković je ličnost koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim foto: Dragana Udovičić

Da podsetimo, Džoni Racković multimedijalni umetnik, pisac, glumac, skejter i ekscentrik nedavno je došao u žižu javnosti kada je Inicijativa "Ne davimo Beograd" izdala saopštenje u kome je navedeno da je Racković na skupu tokom dočeka izbornih rezultata seksualno napastvovao jednu od aktivistkinja, što je izazvalo burne reakcije.

- U izbornoj noći tokom dočeka rezultata u kulturnom centru Imago CUK koji je organizovala Inicijativa Ne davimo Beograd, beogradski umetnik Nenad Džoni Racković seksualno je napastvovao jednu od naših aktivistkinja. Suočen sa time, pobegao je sa lica mesta. Ovaj čin nije šala, nije performans, nije umetnička sloboda - već seksualno nasilje. I kao što mnoge među nama to, nažalost, vrlo dobro znaju, seksualno nasilje od strane ove osobe, ne dešava se prvi put", saopštila je Inicijativa "Ne davimo Beograd".

Iz ove organizacija, koja je učestvovala na poslednjih izborima za Skupštinu Beograda, pozvali su galerije i širu javnost na "javnu osudu čina i ličnosti Nenada Rackovića".

- Kako smatramo da iz kulture i umetnosti kreće šira društvena promena, ta promena ne dolazi tako što Nenad Racković dobija prostor na umetničkoj sceni, a taj prostor zloupotrebljava podmećući nasilje nad ženama kao umetnost, performans, neočekivani i šokantni izraz. Smatramo da je krajnje vreme da stanemo na put muškarcima koji koriste svoju moć da čine nasilje nad ženama, kao i da o tome javno progovorimo. Promena dolazi kada ne zatvaramo oči pred nasiljem nad ženama - kaže se u saopštenju Inicijative.

Oni nisu otkrili identitet devojke koju je Racković napastvovao, ali ona je dala izjavu za Vice u kojoj je sve potvrdila, a kako Vice tvrdi, postoji još svedoka sa kojima su razgovarali, koji su potvrdili da se nasrtanje dogodilo, da je trajalo nekoliko sekundi i da je Racković, nakon što je suočen, otišao iz štaba, kako se u saopštenju i navodi.

Iako je izložba fotografija Rackovića u bivšoj zgradi Kluza otkazana, u muzičkom delu događaja "Buka! Sada!" muziku će puštati: Cane (Partibrejkers, Škrtice), DJ Njegova Ekselencija Crni Zub (Disciplin A Kitschme), Gile (Električni orgazam),Vikler (Bad Copy), Vuča (Darkwood Dub. Minilinija), Vukašin (irieFM), Kojot (Hornsman Coyote, ex Eyesburn), Vasil Hadžimanov, Oliver Nektarijević (Kanda, Kodža i Nebojša) i Rambo Amadeus.

(Espreso.co.rs/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.