IZLOŽBA RAZUM I OSEĆANJA: Slike i asamblaži Ivane Martić, uz violinu ArtLink virtuoza (FOTO)
Otvaranje izložbe, Foto: Dragana Udovičić

magija lepog i dobrog u umetnosti i životu

IZLOŽBA RAZUM I OSEĆANJA: Slike i asamblaži Ivane Martić, uz violinu ArtLink virtuoza (FOTO)

Materijalizacija elegancije kao vrste lepote, harmonije i ukusa, estetskog nivoa svesti i reda

Objavljeno: 13.03.2018. 11:39h

Izložba slika i asamblaža „Razum i osećanja“ Ivane Martić otvorena je sinoć u otmenom ambijentu Kulturnog centra Kuća kralja Petra I u prisustvu brojnih ljubitelja i poštovalaca umetnosti.

U muzičkom delu programa nastupila je violinistkinja, Marija Radovanović, ArtLink virtuz, koja je izvela Paganinijev Caprice što je umetnički događaj obogatilo sadržajem vrhunskog kvaliteta i širokom umetničkom dimenzijom.

Violinistkinja Marija Radovanović
Violinistkinja Marija Radovanović foto: Dragana Udovičić

Otvaranje je naročito bilo prijemčivo za ženski deo publike s obzirom na to da deo stvaralaštva Ivane Martić pripada polju primenjene umetnosti i odnosi se na umetnički nakit od drveta, pa su mnoge dame na sebi imale izabrani komad, a među njima i govornice: istoričar umetnosti Marina Lukić-Cvetić, umetnički direktor i osnivač ArtLink-a Jovanka Višekruna Janković.

- Sve forme su povezane u celini slike snažnim emotivnim nabojem i dubokom slikarskom mišlju. Naizgled nespojivi u jednom delu, spontanost i promišljenost istovremeno, uz svu čistotu minimalizma, daju poseban efekat jačine i sklada umetničkoj suštini. Raspored oblika, razlićitih boja i materijala, na romboidnoj ili pravougaonoj podlozi jesu znakovi univerzuma, označitelji kuće, porodice, harmonije, ljubavi, sreće - rekla je Marina Lukić-Cvetić.

foto: Dragana Udovičić

- Iako sam muzički umetnik, mi, kao i vi likovni umetnici, koristimo pojmove kao što su kreativna invencija, ritam, stil... Ivanine slike zrače posebnom energijom, a to je ono što je za svako umetničko delo najvažnije i po čemu se ono prepoznaje - navela je Jovanka Višekruna Janković koja je najavila nastup violinistkinje Marije Radovanović.

Izložba, sačinjena formalno iz dve celine, opisuje odnos stvaralačkog postupka u kojem se prepliću razum i osećanja, ideja i emocija, prostor i oblik obuhvaćen njime, slikarstvo i primenjena umetnost - likovnost i ličnost.

Očigledne forme i struktura klasične uljane slike na platnu i drvenog reljefa-asamblaža u kombinovanoj tehnici i akriliku (kojima Ivana Martić raspolaže i u izradi nakita od drveta) umetnička su spona između predstave i duha posmatrača, materijalizacija elegancije kao vrste lepote, harmonije i ukusa, estetskog nivoa svesti i reda.

foto: Dragana Udovičić

- Postoji način da se opredmeti magija lepog i dobrog u umetnosti i životu - uvek je to trenutak u kom zastanemo pred onim što je emotivni produžetak nas ili ono u čemu takvu iskru vidimo - u umetničkom delu kada ono bira nas odnosno mi njega - rekla je autorka i pozvala goste da uz čuvena karlovačka vina vinarije Aleks Bermet uživaju u ambijentu.

Izložba će trajati do 17. marta. Radno vreme: ponedeljak-petak (12-18 h), subota (10-14 h)

Bonus video

Redakcija Espresa je trčala sa Igorom Kovačevićem u akciji SMS za kilometar!

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media