Rezidencija Švajcarske: Predstavljen Staying here with you Ivana Grubanova i Katje Šenker (FOTO)
Foto: Promo

izuzetni performans

Rezidencija Švajcarske: Predstavljen Staying here with you Ivana Grubanova i Katje Šenker (FOTO)

Rezidencija ambasadora Švajcarske je ponovo otvorila vrata za umetnost

Objavljeno:

U okviru kustoskog projekta „Staying here with you“ performanse su izveli Katja Šenker, višestruko nagrađivana, međunarodno priznata švajcarska umetnica i istaknuti srpski umetnik, internacionalne reputacije, Ivan Grubanov.

Pored performansa u rezidenciji su predstavljene i njihove instalacije i video radovi, a kustoskinje ovog projekta su Ester Maria Jungo iz Švajcarske i Ksenija Samardžija iz Srbije.

foto: Promo

„Švajcarska rezidencija u Beogradu je prostor otvoren za nova kulturna iskustva, mesto susreta švajcarskih i srpskih umetnika. To pokazuje i sinoćni susret Ivana Grubanova iz Srbije i Katje Šenker iz Švajcarske.

Katja koristi prostorije švajcarske rezidencije da izvede svoje performanse, ukrštajući fizički napor i psihološku snagu, dok Ivan nastavlja svoju seriju javnih konfrontacija sa Prošlošću, stavljajući umetnika u kontekst svedoka i aktivnog društvenog učesnika.

Razmena po principu ljudi ljudima, ostaje okosnica švajcarsko-srpskih odnosa. Moj najveći prioritet je da dovedem u Srbiju švajcarske umetnike koji će zajedno sa srpskim stvaraocima aktivno promovisati sučeljavanje stavova i pristupa umetnosti. Performansi koji su se sinoć odigrali u rezidenciji Švajcarske upravo ispoljavaju ovu težnju“, izjavio je Nj.E. ambasador Švajcarske u Srbiji, Filip Ge.

foto: Promo

„Staying here with you uključuje u dijalog umetnika i prostor. Polazi od razmatranja osnovnog pojma pripadanja i nastojanja da se uoče polja zajedničkog razumevanja i prihvatanja uprkos političkim, istorijskim, kulturnim i ekonomskim razlikama. Kroz kustosku saradnju, identifikuju se globalne teme – identitet, telesnost, trajnost, pitanja teritorija i nacija kojima se definišu i preispituju osnovne ljudske potrebe za slobodom i individualnošću“, ističu kustoskinje.

„Performansima Katje Šenker i Ivana Grubanova, u rezidenciji švajcarskog ambasadora u Beogradu, istražuju se i preispituju polja učestalih nesigurnosti, stalnih promena, kao i potreba da se odredi i definiše prostor kao zajednički element pripadanja“, objašnjava Ksenija Samardžija.

foto: Promo

Katja Šenker (1968, San Galen) živi i stvara u Cirihu. Dobitnica je brojnih priznanja kao što su Švajcarska nagrada za performans (2015), Prix Visarte (2015) i Nagrada Švajcarske za umetnost (2003, 2004, 2005), a imala je izložbe u Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Indiji i Kini. Njen rad je trenutno izložen u okviru postavke „Performance Process: 60 Years of Performance Art in Switzerland“ u Muzeju Tinguely u Bazelu.

foto: Promo

U svojim performansima Šenker kumulira fizičku spremnost i psihološku energiju. U galerijskim i netipičnim prostorima, izražava se putem crteža, skulptura, objekata i instalacija, koristeći materijale poput drveta, kamena i tekstila. Performansom tokom izložbe „Staying here with you“, Katja istražuje mogućnosti sopstvenog tela u datom prostoru.

Sa druge strane, Grubanov, istražuje teme i sadržaje koji su deo kolektiviteta i nasleđa. Personalizujući ulogu umetnika, kao svedoka i aktivnog učesnika u društvenim i političkim događanjima, on navodi sopstvenu „nemogućnost da ostane izvan istorije”.

foto: Promo

Nastavljajući seriju radova kojima se bavi istorijom koja „nikada nije bila toliko snažna i nikada nije imala ovoliko pristalica” koristi jugoslovenske zastave kao simbole ukinutog identiteta i prostora-teritorije. Svojim postupcima Grubanov preispituje složenost pitanja pripadnosti, osetljivost i lični stav prema prostoru koji egzistira samo u sećanju i dominantnoj prošlosti.

Ivan Grubanov (1976, Beograd) je imao samostalne izložbe u Srpskom paviljonu tokom 56. Venecijanskog bijenala (2015), Ron Mandos galeriji u Amsterdamu, Nacionalnom muzeju savremene umetnosti u Atini, galeriji „Loock“ u Berlinu, Laboratorio 987 – MUSAC u Leonu, u „Le Grand Cafe Centre d’Art Contemporain“, Sen Nazer, „Stroom“ centru za savremenu umetnost u Hagu, „Nogueras Blanchard“ galeriji u Barseloni, „Expodium“ u Utrehtu i mnoge druge, a učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama.

Projekat „Staying here with you” je realizovan uz podršku Ambasade Švajcarske i Švajcarskog fonda za kulturu u Srbiji i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

foto: Promo

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.