Spoj tehnologije i umetnosti: Prva umetnička VR izložba u Srbiji (FOTO)
Foto: Natalija Miladinović

izložba fidelium

Spoj tehnologije i umetnosti: Prva umetnička VR izložba u Srbiji (FOTO)

Na izložbi u realnom i virtuelnom prostoru svoje radove izlaže 10 umetnika mlađe generacije

Objavljeno:

Prva umetnička VR izložba u Srbiji pod nazivom “Fidelium” svečano je otvorena u utorak, 28. novembra u Kući kralja Petra I, ulica Vase Pelagića 40 na Senjaku. Za otvaranje izložbe vladalo je veliko interesovanje publike, a procena organizatora je da je prvog dana izložbu posetilo preko 500 ljudi.

Autor izložbe Milan Marković okupio je deset uspešnih i afirmisanih umetnika mlađe generacije čiji su radovi izloženi na tradicionalan, galerijski način, a prvi put u Srbiji posetioci su imali priliku da ceo umetnički opus ovih kreativaca pogledaju i u virtuelnoj realnosti zahvaljujući VR all art projektu.

foto: Natalija Miladinović

Gala Čaki, Marko Kusmuk, Natalija Miladinović, Nemanja Okiljević, Petar Moštić, Petar Sibinović, Stefanija Mihajlović, Tijana Kojić, Una Nikolić i Zdravko Janković prepoznali su ovaj koncept izložbe kao dobar način za predstavljanje svojih dela.

- Tema izložbe prevazilazi stilski i likovni izraz svakog pojedinca, stilovi su u rasponu od metafzičkog realizma do aktivne ekspresije preko popartovskog poigravanja savremenim simbolima naše svakodnevice - navodi Dušan Zlokolica, istoričar umetnosti i jedan od organizatora izložbe i dodaje da sve umetnike povezuje snažan duhovni istraživački pristup skriven ispod površine njihovih dela.

Kako navodi autor izložbe Milan Marković, ovi mladi kreativci su otvoreni za nove načine stvaranja, ali i izlaganja, a njihova dela su inspirativna da se u tom predstavljanju napravi inovativni potez.

foto: Natalija Miladinović

- Najpoznatije svetske galerije uvrstile su virtuelnu realnost u svoje postavke i one su nam bile uzori, a taj invoativan način predstavljanja dela omogućio nam je domaći projekat VR ALL ART koji ovu ideju marljivo razvija već nekoliko meseci. S druge strane, ne želimo da zapostavimo tradicionani način izlaganja umetnina koji je i dalje posetiocima najbliži - ističe Aleksandra Vuković, jedna od osnivača izložbe Fidelium.

Otvaranju izložbe “Fidelium” prisustvovala je i Ana Ilić, savetnica premijerke za filmsku industriju, kreativne industrije, turizam i digitalnu zabavu. Ona je istakla da je Vladi republike Srbije značajna kultura i da je veoma zadovoljna što je izložba “Fidelium”, kao spoj tradicionalnog i modernog u kulturi, izazvala toliku pažnju javnosti. Pozvala je umetnike da nastave da stvaraju u Srbiji.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra, a ulaz je besplatan.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.