Bajka za odrasle u Grafičkom kolektivu! Svratite na izložbu i potpišite peticiju protiv njegovog nestanka!
Foto: roman jević

na pragu nestanka

Bajka za odrasle u Grafičkom kolektivu! Svratite na izložbu i potpišite peticiju protiv njegovog nestanka!

Peticija o opstanku Grafičkog kolektiva može se potpisati u prostoriji same galerije i na internetu

Objavljeno: 16:34h

Sećanje na jednu mladost - Miloš Milošević: Muzej Jugoslovenske kinoteke u čast poznatog glumca

U toku je izložba ,,Bajka za odrasle“ slovačkog umetnika Albina Brunovskog u galeriji Grafički kolektiv. Brunovski je grafičar, slikar i ilustrator, majstor male grafičke forme. U stvaralaštvu Brunovskog, prisutni su elementi nadrealnog i fantastičnog. Kako nam govori i sam naziv postavke, na radovima dominiraju fantastični prizori, kao iz snova i apokaliptičnih vizija: izmaštani gradovi, mora, vavilonske kule, brodovi, čudaci...

Ove godine se navršava i 20 godina od smrti Brunovskog, tako da beogradska izložba predstavlja svojevrstan omaž njegovom stvaralaštvu. To je prilika da se šira publika iz Srbije i Beograda upozna sa njegovim radovima.

Albin Brunovski (1935 – 1997, Bratislava, Slovačka) završio je osnovne i postdiplomske studije na Akademiji lepih umetnosti u Bratislavi, gde je kasnije radio kao redovni profesor. Samostalno je izlagao u mnogim evropskim državama: Čehoslovačkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Švajcarskoj, Jugoslaviji...Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Njegovi radovi se danas nalaze u muzejima u Evropi i SAD, kao i u privatnim kolekcijama.

Izložba traje do 2. decembra.

foto: roman jević

Grafički kolektiv na pragu nestanka

Kulturna institucija Beograda, Grafički kolektiv, primorana je da napusti svoj galerijski prostor u kome se nalazi od 1949. godine, zbog rešenja o restituciji. Kao što sami članovi kolektiva naglašavaju, ispravljanje ranije nepravde je dovelo do nove nepravde. Grafički kolektiv je prinuđen na iseljenje sa sadašnje adrese na Obilićevom vencu u leto 2018. godine, a za sada još nije pronađeno rešenje o novom privremenom mestu boravka galerije.

Ustanova već 68 godina afirmiše i neguje vizuelnu umetnost: umetničku grafiku, grafički dizajn, crtež, fotografiju..Kroz istoriju rada Grafičkog kolektiva, radove je u njegovom prostoru izlagalo preko 1500 umetnika, među njima prestižni slikari, akademici: Dali, Šejka, Veličković, Brunovski, Milunović, Ugrešić...

Domaća publika je svojevremno u Grafičkom kolektivu mogla videti prvi performans u Srbiji.

Nestanak Grafičkog kolektiva značilo bi veliki gubitak i brisanje značajnog dela nacionalne kulture.

Peticija o opstanku Grafičkog kolektiva može se potpisati u prostoriji same galerije i na internetu.

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.