Vojvoda Petar Bojović - život i pobede: Ne propustite, pred vama je deo istorije
Foto: roman jević

fotografije iz svih perioda

Vojvoda Petar Bojović - život i pobede: Ne propustite, pred vama je deo istorije

Svi zainteresovani, koji žele da pogledaju fotografije i životopis slavnog vojvode Petra Bojovića, moći će da posete izložbu do 13. novembra

Objavljeno:

Belo svetlo u klubu Narodnog pozorišta! Simbioza slikarstva i fotografije vas doziva! (FOTO)

U toku je izložba fotografija ,,Vojvoda Petar Bojović - život i pobede“ u UK Parobrod. Publika ima priliku da vidi fotografije Petra Bojovića iz svih perioda života: od đačkih dana, preko ratničkih podviga do starosti. Izloženi su i dokumenti i tekstovi sa biografijom i zanimljivim detaljima iz života slavnog ratnika.

Petar Bojović rođen je u selu Miševići kod Nove Varoši 1858.godine. Kao mlad vojnik, učestvovao je u srpsko turskim ratovima, pa srpsko-bugarskom ratu da bi karijeru nastavio kao Komandant konjičke divizije u Balkanskim ratovima. Posle Kumanovske i Bitoljske bitke stekao je čin generala, da bi u Drugom Balkanskom ratu obavljao dužnost načelnika Štaba Prve armije sa kojom je pobedio u bici na Bregalnici.

foto: roman jević

U Prvom svetskom ratu, kao komandant Prve armije, učestvovao je u Cerskoj bici; tokom povlačenja vojske preko Albanije, postavljen je za načelnika Vrhovne komande. Nakon rata, zbog velikih zasluga dobio je čin Vojvode (feldmaršala). Nakon formiranja zajedničke države kraljevine SHS, postavljen je za načelnika Glavnog generalštaba vojske kraljevine SHS, da bi ubrzo potom bio penzionisan. Stekao je najviša odlikovanja: Orden Jugoslovenske krune prvog reda i Orden Karađorđeve zvezde, kao i francuski Orden Legije časti.

foto: roman jević

Kratko se aktivirao, već u dubokoj starosti, 1941.godine, da bi okupaciju države proveo u kućnom pritvoru. Nakon oslobođenja 1944, dogodio se incident: Petar Bojović je maltretiran i ponižavan od strane pripadnika OZNE i novih komunističkih vlasti, da bi ubrzo nakon toga i preminuo. Sahranjen je bez vojničkih počasti u porodičnoj grobnici.

Svi zainteresovani, koji žele da pogledaju fotografije i životopis slavnog vojvode Petra Bojovića, moći će da posete izložbu do 13. novembra.

foto: roman jević

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.