Oponirajući najezdi varvarske (ne)kulture! Otvorena izložba fotografija Varvarogenius - Lica intelektualaca Balkana(ca)
Foto: Jelena Kasavica

energija urbanog čoveka

Oponirajući najezdi varvarske (ne)kulture! Otvorena izložba fotografija Varvarogenius - Lica intelektualaca Balkana(ca)

Još jedan zanimljiv simboličan detalj sa izložbe - drvo hrast je zasađeno u saksiji, sa pomešanom zemljom mediteranskih, ravničarskih i planinskih delova Balkana

Objavljeno:

VELIKI JUBILEJ SANU! Obeležava se 175 godina osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti! (FOTO)

U petak u 20:30 časova, u galeriji Prozor, otvorena je izložba fotografija ,,Varvarogenius-Lica intelektualaca Balkana(ca)“, autorke Mie Medaković-Topalović. Sala u ulici Koče Popovića, bila je puna zainteresovanih posetilaca svih generacija.

Na fotografijama su intelektualci sa prostora Balkana, uspešni ljudi sa energijom savremenog urbanog čoveka, koji ulaže u svoje obrazovanje, istovremeno oponirajući najezdi varvarske (ne)kulture.

foto: Jelena Kasavica

Radovi odslikavaju ideju autorke da promoviše vrednosti samog zapadnog Balkana i uspešne ljude sa naših prostora, istovremeno ističući njihove kulturološke i profesionalne kvalitete. Intelektualci su različite profesionalne orijentacije: psiholog, PR menadžer, kolekcionar i osnivač muzeja, pisac, multimedijalni umetnik, urednik novina, filmski reditelj, magistar matematike, arhitekta, grafički dizajner, direktor jazz festivala, hirurg, osnivač kompanije, načelnik klinike, jazz i funk muzičar, slikar naive. I sama autorka se pojavljuje na fotografijama u ulozi svedoka sa fotoaparatom.

foto: Jelena Kasavica

Još jedan zanimljiv simboličan detalj sa izložbe - drvo hrast je zasađeno u saksiji, sa pomešanom zemljom mediteranskih, ravničarskih i planinskih delova Balkana.

foto: Jelena Kasavica

Mia Medaković Topalović je rođena u Subotici, Pravni fakultet je završila u Novom Sadu i Firenci. Bavi se pravom i radi kao glavna i odgovorna urednica e-magazina RYL.

foto: Jelena Kasavica

Dve godine se bavi fotografijom i ovaj projekat je njena prva samostalna izložba, a kustos izložbe je fotograf Goran Zlatković.

foto: Luka Karadžuleski

Do srede 18. oktobra postavka će biti u ,,Prozoru“, a zatim prelazi u hotel na Senjaku - Radisson Blu Old Mill, u kome će se nalaziti do 31. oktobra. Potom se postavka seli u Sarajevo, Zagreb, Ljubljanu...

foto: Luka Karadžuleski

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.