VELIKI JUBILEJ SANU! Obeležava se 175 godina osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti! (FOTO)
Foto: wikipedia / srđan vesić

ne propustite

VELIKI JUBILEJ SANU! Obeležava se 175 godina osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti! (FOTO)

Bila bi šteta za vikend koji predstoji propustiti priliku i ne posetiti Galeriju RTS-a u Takovskoj

Objavljeno:

Altermoderna u jugoslovenskoj kinoteci: Mesto gde se susreću i stapanje dve kulture- balkanska i mediteranska! (FOTO)

U galeriji Radio-televizije Srbije u toku je izložba likovnih umetnika - akademika, čime se obeležava jubilej, 175 godina od osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Jelena Mežinski Milovanović, organizatorka izložbe, ističe da u današnje vreme Akademijina zbirka broji oko tri hiljade dela.

Ovom prilikom, povodom jubileja, SANU je javnosti predstavila izbor iz svog umetničkog fonda, pedesetak radova likovnih umetnika koji su bili članovi SANU od osnivanja do danas. Dovoljno je pomenuti samo pojedine: Paja Jovanović, Uroš Predić, Ivan Meštrović, Marko Čelebonović, Petar Lubarda, Ljubica Cuca Sokić , Mića Popović, Ljuba Popović itd.

foto: roman jević

Gledajući kipove: Meštrovićevog Njegoša, Augustinčićevog Tita ili Ubavkićevog Dositeja, posmatrač ima utisak da je otputovao u drugo, davno prošlo vreme i da može da porazgovara i postavi pitanja tim istorijskim ličnostima. Ili da nemo posmatra ,,napuštenu ostavljenu“ golu devojku kako skupljena krije lice rukama , maestralnu skulpturu Đoke Jovanovića.

foto: roman jević

Možete uz kafu, negde sa terase ili bilo kog vidikovca da gledate u reku, i da se setite Uroša Predića koji je četkicom ovekovečio pogled na Dunav sa svog prozora na Karaburmi.

foto: roman jević

Bila bi šteta za vikend koji predstoji propustiti priliku i ne posetiti Galeriju RTS-a u Takovskoj u kojoj su još izložena dela naših najboljih umetnika. Izložba je otvorena do 15. oktobra.

foto: roman jević

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.