Altermoderna u jugoslovenskoj  kinoteci: Mesto gde se susreću i stapanje dve kulture- balkanska i mediteranska! (FOTO)
Foto: roman jević

standardizovana i ,komercionalizovana današnjica

Altermoderna u jugoslovenskoj kinoteci: Mesto gde se susreću i stapanje dve kulture- balkanska i mediteranska! (FOTO)

Postavka predstavlja zamišljeno putovanje na kome šest umetnika vode figurativni dijalog, po troje iz Srbije i troje iz Italije

Objavljeno:

Čuvar tajni i čudesa u Muzeju grada Beograda! Požurite, da otkrijte šta krije! (FOTO)

U Sali Jugoslovenske kinoteke, u toku je izložba pod naslovom Poređenja/Confronti. Izložbu su organizovali Alesia Karlino i Marko Gavrilović u saradnji sa Glorijom Porčela, Galerijom ,,Ka d Oro“ u Rimu Majamiju i Njujorku.

Kako smatra autorka izložbe Alesia Karlino, postavka predstavlja zamišljeno putovanje na kome šest umetnika vode figurativni dijalog, po troje iz Srbije i troje iz Italije. Tako se susreću i stapaju dve kulture -balkanska i mediteranska.

foto: roman jević

Tako je nastao i nov pravac 21. veka čiji je začetnik francuski filozof Burjo koji je napisao:,,Ono što se naziva altermodernim jeste pojava jednog novog kulturnog nanosa na početku XXI veka, odnosno formiranje jednog mobilnog naroda umetnika i mislilaca koji se opredeljuju za isti pravac, za polazak na put, za egzodus“. Novi pravac pokušava da promoviše individualnost u ,,standardizovanoj“ i ,,komercionalizovanoj“ današnjici.

foto: roman jević

Tri umetnika su iz srpskog tima: to su Marko Gavrilović, Ivana Milev i Milija Belić. A italijanski tim predstavljaju Mikaela Latancio; Emanuele Fjoreli i Paolo Radi.

foto: roman jević

Slike su izraženih boja, a figure su različitih materijala, od obojenog drveta, preko silikona do instalacija mozaika od papira. Izložba će biti otvorena do 16. oktobra.

foto: roman jević

PREDAVANJE MIRKA ILIĆA Istog dana (16. septembra) kada je bilo otvaranje izložbe, u Sali Jugoslovenske kinoteke održao je predavanje Mirko Ilić, jedan od najboljih svetskih dizajnera današnjice. Govorio je o simbolima mržnje, prikazujući fotografije sa skupova neofašista u SAD i fotografije sa Balkana, najpre iz Srbije, Hrvatske, BiH, koje prikazuju ikonografiju grupa koji podstiču i vrše nasilje.

Mogli su se videti različiti znaci koji danas simbolizuju mržnju i netrpeljivost: svastika, keltski krst, inicijali Adolfa Hitlera, zastava američkog juga; Sala je bila mala da primi sve zainteresovane slušaoce, a mnogi su i stajali. Nakon jednočasovnog predavanja i odgovora na pojedina pitanja, Mirko Ilić je ispraćen aplauzom i ovacijama. Samom predavanju su prisustvovali i poznati reditelj Gorčin Stojanović i karikaturista Dušan Petričić.

foto: roman jević

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.